View Single Post
Vechi 25.01.2012, 21:51:58
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de TunsDiana Vezi mesajul
E adevarat ca nu putem generaliza, sa spunem ca toti preotii sunt asa, sau asa din cauza unor cazuri izolate, dar la fel de adevarat este ca nu putem sa ramanem indiferenti, sa trecem cu vederea si sa ii scuzam orice ar face.
Si ma rog ce ar trebui sa facem? Sa ne apucam sa balacarim cazurile izolate? Da, da nu trebuie sa-i scuzam...hai sa ne apucam de judecat? De ce sa iertam noi? Oare nu asta ne cere Iisus?

Citat:
Pe acest forum am observat din partea ortodocsilor urmatoarea atitudine generalizata: orice ar face un preot nu il acuzam, trecem cu vederea ba incercam sa il si scuzam.
Nici tu, nici eu nu suntem in masura sa-i judecam. Noi suntem in masura si datori sa ne rugam pentru ei. E usor sa judeci ...te intreb stii prin ce incercari si ispite trece un preot?

Citat:
Aceasta atitudine o explic in felul urmator: ori multi sunt studenti la teologie, si atunci normal ca nu vor lovi in proprii colegi, ori preoti, sotii de preoti ori oameni care au duhovnici extraordinari si nu pot trece peste aceasta adica au impresia ca toti preotii sunt buni, nu isi pot inchipui ca exista si preoti mai putin buni.
Nu sunt student la teologie, nu am facut teologia si nu sunt preot. Nu am neamuri care ar fi preoti...deci nu ai cam nimerit-o deloc.

Citat:
Cazul lui Pomohaci, dezbatut si redezbatut aici, este cel mai graitor, cu toate ca a chemat un preot penticostal sa predice in biserica ortodoxa nu a fost sanctionat pentru ca preotii se sustin si in rele si in bune, ca doar sunt colegi, nu?
Nu esti tu in masura sa-l judeci pe Pr. Pomohaci. Clar este un caz izolat si nu tocmai placut. Dar pentru asta a fost lasata ierahia bisericeasca - nu-ti fa probleme are cine sa se ocupe. Judecata o sa ne-o primim fiecare. Te intreb, ai fi fost mai multumita daca preotul primea o pedeapsa dura?

Citat:
Spuneti ca preotul e reprezentantul lui Dumnezeu pe pamant si nu trebuie ocolit. Nici atunci cand cheama eretici in biserica, nici atunci? Spuneti ca nu de la noi se cer calitatile preotului, de la noi se cere cainta si indreptare. De la preoti nu se cere acelasi lucru? Daca e gresit nu trebuie sa se indrepte si mai ales nu trebuie sanctionat de superiori, trebuie lasat sa continue in greseala, ca de... merge si asa
Se spune ca daca gasesti un preot cazut beat in sant, sa-l ridici si sa-l duci acasa, iar a doua zi sa mergi sa te spovedesti la el pentru ca harul nu i s-a luat. Dupa cum iti spuneam de la noi nu se cer calitatile preotului "ca si om", ci ni se cere cainta pentru pacatele noastre, smerenie, iubire si jertfa. Pe preot lasa-l cu ale lui, nu esti tu in masura sa-l judeci. Judecand preotii il judeci pe Dumnezeu. Ei sunt alesii lui Dumnezeu. Insa ei sunt rodul societatii decazute in care traim. Ei sunt rodul starii de pacatosenie in care ne aflam. Chiar daca ei iti vor predica apa si vor bea vin.

Citat:
Imi pare absurd ca acuzati poporul pentru greselile preotilor si d-voastra generalizati nemeritat. Spuneti ca daca vrem preoti buni trebuie sa ii nastem, si mai absurd, pai fiecare e responsabil pentru faptele sale, preotii sunt responsabili pentru faptele lor sunt adulti si daca gresesc trebuie sanctionati, daca mai marii lor nu o fac trebuie ocoliti de popor pana se indreapta.

Ei sunt slujitorii nostri, meniti sa ne ajute sa ne mantuim, nu inseamna ca trebuie sa ii punem pe un piedestal sus si sa le trecem cu vederea greselile.
Pai si nu ei sunt rodul societatii noastre? Nu sunt ei fii neamului nostru din care facem parte. Da ei trebuie sa fie perfecti, iar noi sa-i judecam. Pai draga mea pune umarul la a da un preot bun care sa fie model pentru astia "decazuti" care trebuie fie "slujitorii nostri".

Last edited by ovidiu b.; 25.01.2012 at 21:54:30.
Reply With Quote