Citat:
În prealabil postat de OmuBun
Noi, mirenii, suntem prea corupti, prea compromisi ca sa ne stea gandul la "Rugaciunea lui Iisus". Avem tot felul de "pofte" pe care ni le facem, avem tot felul de ganduri vicioase pe care de fapt ori nu vrem sa le recunoastem, ori le tratam cu mare indulgenta
|
Redau aici o intrebare si un raspuns din dialogul dintre un mirean si un monah.
"- Intreb asta pentru ca a trai in lume, ajungem sa nu ne nevoim trupurile cum ar trebui, sa nu tinem post permanent (desi stiu ca asta e posibil) si astfel niciodata inima noastra sa fie pe deplin curatita. Si daca totusi ne rugam cu aceasta rugaciune savarsim noi o greseala, sau nu dobandim scopul adica acela de a ne ruga si de a reusi astfel sa ne ferim de ispite?
Noi oamenii, purtam pacate multe, suntem ispititi permanent si atunci este bine totusi sa nu spunem aceasta rugaciune? sa ne limitam la Tatal nostru, sau la rugaciunile stiute?
Astazi peste tot unde intorci capul vezi raul: deschizi televizorul si vezi rau, vrei sa vezi un film si auzi si o replica rea, iesi afara si trece pe langa tine un om care injura, nu ajunge ca te lupti cu tine, dar te lupti si cu lumea si atunci mai suntem noi vrednici de Rugaciunea inimii? Eu mi-am facut un obicei, ca la fiecare rau pe care il vad sau aud sa imi spun in minte rugaciunea inimii si marturisesc ca am ajuns sa o spun deseori din asta pricina. Gresesc?
Cateodata ma gandesc ca la cate pacate am nu ar trebui sa cutez , sa indraznesc la aceasta rugaciune . Gresesc?"
"Sora, orice vedem, auzim, etc., ne poate ori ridica cu mintea în rugăciune la Dumnezeu, ori ne poate pogorî la iad; depinde de noi spre ce înclinăm. Vezi/auzi întâmplător niște spurcăciuni (la tv., pe stradă,..), și Dumnezeu le vede, și Maica Domnului, și Sfinții, și îngerii. Dar nici Maica Domnului, nici îngerii, nici sfinții nu păcătuiesc în vreun fel văzându-le, ci fac lucrare duhovnicească. Sfântul Paisie cel Mare (paremi-se) a văzut o femeie și un bărbat curvind, însă nu a păcătuit judecându-i (căci patimile tinereții îi amorțiseră din pricina ascezei), ci smerindu-se, se prihănea și se plângea pe sine zicând: "Aceștia, acum păcătuiesc, dar mâine, pocăindu-se se vor mântui. Însă eu voi păcătui mâine (fără darul lui Dumnezeu), și nu mă voi pocăi, lipsindu-mă astfel de mântuire." Zicând el acestea, Îngerul Domnului arătându-i-se cu o sabie de foc în mână, i-a spus că dacă avea să-i judece pe cei ce i-a văzut păcătuind (cum ar fi:"măi ce oameni!", spus pe un ton disprețuitor), cu acea sabie avea să îl taie în două.
Un alt exemplu îl dă Cuv. Paisie Aghioritul, cu medicul acela grec din America, pe care îl părăsise soția, lăsându-l cu trei copii și fără a ști ceva despre ea. După un timp, avea să afle de la un concetățean întors de curând din Grecia, că soția lui era desfrânată în Pireu. Cum a reacționat omul nostru? oare judecâd-o, umplându-se de gelozie, etc.? Nu, ci a reacționat creștinește, căzând în genunchi, și rugându-se lui Dumnezeu cu durere pentru ea:"Dumnezeul meu, ce va fi cu sufletul ei? Ai milă de ea!". Răspunsul lui Dumnezeu:deodată, lumina necreată a strălucit împrejurul lui,.... ATENȚIE: Părintele Paisie spune că acel medic grec, poate nici Sfânta zi de Vineri nu o postea, și cu toate acestea s-a învrednicit de la Dumnezeu de ce nu se învrednicesc unii călugări decât poate la sfârșitul vieții lor. Apoi, tot Părintele Paisie Aghioritul mai spune de un tânăr, care plecând în pelerinaj în Patmos, din lucrarea diavolului i s-a aruncat de gât o fată, spre a-l trage la păcat, pe care el a împins-o cu putere reufuzând păcatul. Mai apoi zicea în sine:"Dumnezeul meu, pentru prostii am venit eu până aici?" Seara, pe când se afla la hotel, Însuși Domnul i S-a arătat. Și de atunci și sfinții i se arătau mângâindu-l în ispite și necazuri.
(Și)În acestea, se împlinesc cuvintele Sfinților Părinți care spun că: "De la fratele îți vin ori mântuirea ori pierzarea."
Asa am invatat sa nu pacatuiesc judecand, pentru ca pot pierde darul si maine, cel ce pacatuieste se pocaieste si se smereste iar eu cazut fiind din smerenie, ma pierd prin pierderea darului lui Dumnezeu.
Roaga-te pentru mine te rog, Mihaela Eleonora