Citat:
În prealabil postat de Lucian008
Si totusi acest citat este impresionant:
Pr. Galeriu:
“ … noi nu putem pune limită Harului și iubirii lui Dumnezeu. […] Sunt încredințat că în Biserică mă aflu pe calea mântuirii; în același timp eu nu pot pune limite iubirii lui Dumnezeu! Nu judec eu – cutare e pierdut!”
Deci mantuirea nu este decat in Biserica (iar Biserica este BO) in rest ramane doar dragostea lui Dumnezeu.
|
citatul parintelui este un raspns la tema mintuirii oamenilor din afara bisericii ,
deci nu rezulta ca mintuirea este numai in biserica , daca parintele nu a judecat si nu a oprit Harul care ii poate binecuvinta atunci insamna ca nici noi nu putem judeca asta referitor la ce este sau nu este in afara bisericii fie ea si BO.
Ce rost ar mai avea Judecata daca ea s-ar face doar asupra ortodocsilor?
lucrurile sint mult mai complexe
nici despre erezii nu ne putem pronunta in totalitate tocmai findca nu detinem inregul adevar Dumnezeiesc ci doar unul in parte , la fel cum si scriptura o intelegem partial
apoi nu este doar o singura salvare ci sint mai multe -as spue ca vreo 5 diferite intre ele-
-de una deja am avut parte ca omenire intregula pamint prin lucrarea lui Iisus pe creuce anuntata a fi incheiata cind a spus "S-a sfirsit".
-apoi mai este una cu referire la oile pierdute (deci nu toate sint pierdute cum am crede) si care au nevoie de o calauzire mai buna sa le fie propovaduita prin care sa fie salvati din acest punct de vedere.
-apoi sint cei mintuiti deplin -unul dintro mie de preoti cum sopunea sf Ioan Gura de Aur- fiind salvarea cea deplina aici putind intra si martirii care vor fi deja in rai judecind de pe scaunele de judecata- in primul rind martirii in viata care au lasat ce e lumesc din launtrul lor ca sa fie facuti arhanti. (caci daca uciderea datorita marturisrii ar fi atit de mintuitoare ne-am face toti kamikaze mergind in lumea islamica sa ne sacrificam -pentru nici un rezultat al convertirii lor)
-apoi sint cei nedesavirsiti care in urma Judecatii sint salvati dar cu o salvare partiala
-intre care unii (nedesavirsiti care mor in Domnul impreuna cu cei care nu inviaza) vin (unde vin?) abia peste miile de ani prin inviere s-ar intelege caci vedem ei nu (mai) inviaza odata cu altii la "prima inviere" chiar daca cu totii vor fi fost deja reinviati la invierea generala cea spre/pentru judecata.
acestia din urma nu au parte de Imparatia lui Hristos cea care dureaza o vreme limitata -mile de ani in timp ce ei ramin morti -
mii de ani e o vreme limitata considerata a fi insa vesnica in Daniel -probabuil comparativ cu altele -si a carei caracteristica este supunerea tuturor imparatiilor (guvernarilor) pamintului catre El din momentul in care El vine pe pamint.
lucru care nu a avut loc la venirea trecuta deci care treb sa aibe loc la venirea viitoare cind nu ne va mai vb in pilde ci ne va spune pe fata invatindu-ne despre Domnul.
supunere politica care inevitabil se va transforma in teocratie -fiind tocmai imparatia (guvernarea) preoteasca despre cane ne-a fost promis.
Iisus a promis ca Imparatia lui Dumnezeu va veni pe pamint chiar daca ea deja era prezenta , lucru care insemna ca va mai veni inca odata caci daca era prezenta nu putea fi vorba decit de prezenta lui Dumnezeu intrupat si care tocmai urma sa plece lasindu-ne promisiunea revenirii.
oricum ar fi viitoarea venire -intrupata sau nu- teocratia si vremurile frumoase de dupa sf necaurilor Judecatii tot vor veni iar ele constituie tocmai Imparatia lui Hristos de care vor avea parte salvatii care nu sint inca arhanti .
teocratie care poate avea legatura si cu darimarea uriasului cu chip de aur al orinduirilor diferite inca prezente
dar si cu obligativitatea inchinarii tuturor popoarelor fortata prin seceta profetita in ZAH 14 realizata abia dupa despicarea muntelui Maslinilor -(ca miracol cu rost de dovada a prezentei lui Dumnezeu acolo).
un alt indiciu al imparatiei pe pamint est faptul ca acei primii 144000 cinta cintari de neinteles pentru ceilalti acea mare gloata (care li se alatura dupa necazul cel mare si incheierea celor 42 de luni de calcare in picioare) ,neintelegere a cintarilor lor care nu e posibila in starea arhanta ci doar in cea umana aici pe pamint unde se vor afla toate personajele tabloilui locuind cu totii pe pamint.
Apoc
Cap. 15
4. Cine nu se va teme de Tine, Doamne, și nu va slăvi numele Tău? Că tu singur ești sfânt și toate
neamurile vor veni și se vor închina înaintea Ta, pentru că judecățile Tale s-au făcut cunoscute.
unul sau mai multe sinoade au stabilit ca mintuirea nu se afla decit in biserica dar nu au precizat la care dintre cele patru salvari au facut referitre.