Vorbind despre catolici, protestanti sau ortodocsi, in general credinciosii cred ca ei si cu ai lor fac parte din adevarata biserica si se vor mantui. Iar ceilalti...
Hm, „ceilalti”?
Cand e vorba de „ceilalti” opiniile credinciosilor (chiar daca fac parte din aceeasi confesiune) sunt impartite:
1. - „Ceilalti vor merge in Iad. Chiar daca au toata Doctrina si Canoanele si Tainele Bisericesti la fel ca noi vor merge in iad pentru ca nu tin... calendarul corect. Sau alte chestii la fel de importante. Si degeaba tot paharul este plin cu apa curata si limpede ca cristalul daca in el e o picatura de otrava. Tot mori, nu?
2. - „Ceilalti nu stim unde merg”. Stim ca daca noi vom fi seriosi in credinta si in traire vom ajunge acolo dar cu ceilalti doar Dumnezeu stie ce se va intampla.
3.1. - „Ceilalti vor merge in Rai.” Dar si in Rai sunt multe locasuri dupa cum bine stiti. Asa ca noi si ai nostri vom sta in Rai mai aproape de scena. La categoria VIP. Undeva, mai in spate si la balcoane, vor sta si „ceilalti”. „Ceilalti vor sta si ei pe categorii: cei care aici pe pamant sunt mai apropiati de noi si in ceruri vor sta mai in spate, e drept, dar mai in spate mai in fata.
3.2. - „Ceilalti vor merge si ei in Rai.” S-ar putea chiar sa mearga inaintea noastra. Ar fi indicat sa luam bine aminte la pocainta si trairea noastra ca sunt unii dintre „ceilalti” care ne depasesc deja.
Ceea ce credem despre ceilalti mai mult ne defineste pe noi decat stabileste unde merg ei.
Parerea mea:
1. Nu stie nici un om daca semenul lui face parte din Biserica sau nu.
2. Nu stie nici un om daca semenul lui se mantuieste sau nu.
3. Nu stie nici un om cine apartine lui Dumnezeu si cine nu.
Dupa cum glasuieste Sfantul Apostol:
Dar temelia cea tare a lui Dumnezeu stă neclintită, având pecetea aceasta: „Cunoscut-a Domnul pe cei ce sunt ai Săi”; și „să se depărteze de la nedreptate oricine cheamă numele Domnului”.2 Timotei 2:19
P.S. Catalin stiu deja ca sunt un ecumenist ticalos, nu e cazul sa mi-o mai repeti. Imi asum de buna voie statutul de (vechi)
pocait, (prezent)
sectar si (mai nou)
ecumenist.