Citat:
În prealabil postat de penticostalul
P.S. Catalin stiu deja ca sunt un ecumenist ticalos, nu e cazul sa mi-o mai repeti. Imi asum de buna voie statutul de (vechi)pocait, (prezent)sectar si (mai nou) ecumenist.
|
Cum am mai repetat, eu (probabil si altii) nu am nimic cu niciun eterodox, sunt chiar mult mai tolerant decat alti ortodocsi. Nu ma deranjeaza sa creada ce cred si nici sa isi expuna dogma. Marea problema apare ca de multe ori nu o expun doar, ci incearca sa o impuna uneori cu agresivitate. Si de obicei nu isi impun dogma propriului cult, ci dogma ecumenista, care e mai la moda, dar unii nu inteleg ca dogma ecumenista e tot o erezie, ba chiar descrisa ca erezia ereziilor, deci mai mare ca toate ereziile din toate cultele.
Mult mai mult decat atat, acestia incep apoi sa si atace si chiar sa jigneasca, daca nu ai aceste conceptii esti inchis la minte, prost, fara dragoste de oameni, rau, si catalogarile merg si mai jos. Iar apoi se supara daca cineva le zice ca nu e bine ce fac, intra la persecutarea eterodocsilor, ecumenistilor, iubitorilor de oameni, etc. Vezi care e problema si ca de fapt vina e doar a celor dintai? Si tu de exemplu ai facut sau faci acelasi lucru, ai niste conceptii, le expui, toti trebuie sa creada in ele, cine nu crede are parte de ironii si atacuri din partea ta.
Pe mine de exemplu nu ma deranjeaza asa tare ca unul spune ca in cultul adventist e adevarul, chiar ca noi nu ne putem mantui. E parerea lui, i-o contrazic si e treaba lui ca el crede gresit, el suporta consecintele daca nu vrea sa asculte. In schimb ma deranjeaza foarte tare si ar trebui sa deranjeze pe orice ortodox (asa cum ne invata parintii) cand cineva vrea sa imi impuna sa cred ca erorile lui, adica in conceptia ecumenista in cazul de fata. Aici nu mai e doar parerea lui, vrea sa ma faca si pe mine sa accept erorile acestea. Si nu m-ar deranjea nici asta prea mult daca acela nu incepe de obicei sa atace, sa ironizeze, sa jigneasca pentru ca nu vreau sa accept ideile lui.
De ce se spune ca ecumenismul este erezia ereziilor: pentru ca propovaduieste ca toate cultele sunt la fel, adica un ortodox trebuie sa accepte in felul acesta conceptiile eronate din toate cultele, si erorile dogmatice din catolicism si cele de la protestanti sau neoprotestanti. Ori sa spuna ca adevarul revelat nu conteaza, dogma nu conteaza, toti sunt egali. Cam asta e in mare.