Citat:
În prealabil postat de catalin2
Exista distinctia intre cel ce a avut acces la adevar si cel ce nu a avut. Dar asta nu inseamna (neaparat?) ca se mantuiesc cei ce nu au stiut, e doar o circumstanta atenuanta.
|
Nu este oare un cuvant ”neaparat” acolo unde am marcat? Pentru ca a spune ca orice eterodox care dintr-o intamplare nefericita nu a inteles credinta noastra e ca si pierdut, suna de parca acei bieti oameni ar fi predestinati... La fel cum si eu daca (ipotetic) as fi intr-o tara islamica fara sa stiu ca acolo nu am voie sa mananc carne de porc si as manca porc si as fi omorat cu pietre pentru asta nu mi s-ar parea dreapta soarta mea ... pentru ca daca as fi stiut ca nu am voie sa mananc porc, nu as fi mancat. Iertati-ma, nu am putut produce o analogie mai buna... sunt obosit.
Eterodocsii care se opun vehement invataturii crestine mi se par, evident, vrednici de ocara, dar altii sunt indecisi si judeca lucrurile exclusiv folosind ratiunea „matematica” pentru ca pe cea „sufleteasca” nu au putut-o dezvolta... Nu e vina lor... de ce ar trebui ei pedepsiti pentru asta?