Doamne ajută!
Vă mărturisesc că mă simt puțin dezamăgită... pentru că am inițiat acest topic din dorința de a-l convinge pe colegul Scotland că este respectat și chiar iubit de către membrii forumulu, iar rezultatul a corespuns doar parțial așteptărilor. Într-adevăr, mulți colegi au formulat mesaje deosebit de frumoase pentru acest creștin autentic, mesaje din care răzbate sinceritatea și deschiderea lor spirituală. Sunt sigură că aceste mesaje îl vor bucura pe colegul nostru Scotland The Brave.
În schimb, așa cum s-ar exprima colegul Mihailc, este necesar să fim capabili de a deosebi Ortodoxia de ortodoxism... pentru că cei care nu nu observă această diferență au tendința de a folosi un anumit gen de apelative la adresa celor de alte confesiuni...

Din acest motiv, pentru ca topic-ul să nu degenereze într-o critică nejustificată la adresa colegului Scotland, vă propun tuturor ca, indiferent de opiniile pe care le susțineți, să evitați apelative precum "eretic", din respect față de colegul căruia dorim să-i arătăm simpatia noastră și care NU este eretic, ci creștin adevărat!
Topic-ul cuprinde și mesaje minunate, din fericire.
În schimb, cei care consideră că Ortodoxie=ortodoxism cred că ar trebui să se mai gândească înainte de a-și formula mesajele... pentru că Scotland The Brave, nemaifiind membru al forumului, nu are nici măcar posibilitatea de a le replica celor care-i numesc confesiunea "erezie". Cred că este foarte trist pentru orice persoană devotată credinței sale să vadă mesaje în care acea credință, pe care o consideră drept adevărată și mântuitoare, este numită în mod sistematic "erezie". Dacă Scot ar avea cont pe forum, n-ar fi nicio problemă, dar acum el nu mai poate răspunde acestor critici formulate la adresa confesiunii din care face parte.
Doamne ajută!
P. S. Scotland The Brave nu este penticostal, ci reformat.
P S 2. Am cunoscut personal creștini neortodocși, care sunt sigură că mi-o vor lua cu muult înainte în Rai! De exemplu, am cunoscut un domn profesor evanghelic din Germania, care este îndrăgostit de Ortodoxie și de țara noastră. Acest creștin și-a botezat copiii în Biserica noastră și, în mai multe dezbateri publice din țara sa natală, în mod total dezinteresat, a susținut drepturile B O R. Când voi avea mai mult timp la dispoziție, voi înființa un topic pe această temă, la rubrica dedicată Bisericilor protestante. De asemenea, am cunoscut două măicuțe din ordinul Maicii Tereza și am aflat de la ele, din exemplul lor personal, faptul că porunca lui Hristos de a lăsa totul și de a-L urma este aplicată cu devotament, ad litteram, în această congregație catolică. Menționând aceste exemple concrete de creștini neortodocși iubitori de Hristos, nu am nicidecum intenția de a relativiza sfânta noastră credință (să mă ferească Dumnezeu de așa ceva), ci încerc doar să arăt că Domnul Hristos are mulți închinători care "nu sunt în staulul acesta" (al Ortodoxiei) și pe care NU este drept să-i numim "eretici", ci avem datoria de a-i considera confrați ai noștri întru credința creștină.