Citat:
În prealabil postat de laurastifter
În schimb, așa cum s-ar exprima colegul Mihailc, este necesar să fim capabili de a deosebi Ortodoxia de ortodoxism...
Din acest motiv, pentru ca topic-ul să nu degenereze într-o critică nejustificată la adresa colegului Scotland, vă propun tuturor ca, indiferent de opiniile pe care le susțineți, să evitați apelative precum "eretic", din respect față de colegul căruia dorim să-i arătăm simpatia noastră și care NU este eretic, ci creștin adevărat!
Cred că este foarte trist pentru orice persoană devotată credinței sale să vadă mesaje în care acea credință, pe care o consideră drept adevărată și mântuitoare, este numită în mod sistematic "erezie". Dacă Scot ar avea cont pe forum, n-ar fi nicio problemă, dar acum el nu mai poate răspunde acestor critici formulate la adresa confesiunii din care face parte.
Ci încerc doar să arăt că Domnul Hristos are mulți închinători care "nu sunt în staulul acesta" (al Ortodoxiei) și pe care NU este drept să-i numim "eretici", ci avem datoria de a-i considera confrați ai noștri întru credința creștină.
|
Ai inceput bine, sa nu folosim civintele "sectari", "eretici", ca sa nu se considere jigniti cei ce sunt asa. Eu de obicei nu le folosesc, dar numai din acest motiv, pentru a nu supara prea tare. In niciun caz pentru ca ar fi de aceeasi credinta, ar insemna sa spun ca si eu accept ereziile din alte culte. Aceasta e o conceptie ecumenista, am obsevat ca multi nu inteleg ce inseamna aceste conceptii de care se tot vorbeste. In principal aceasta conceptie sustine ca nu e doar o Biserica sau ca Biserica e mai larga, cuprinzand toate cultele. Trebuie sa avem grija sa cunoastem aceste invataturi gresite si sa ni le clarificam, ele nu au legatura cu ortodoxia.
Iisus se referea la fraza cu staulul ca nu numai evreii vor fi crestini, ca exemplu noi nu suntem evrei. Fiecare alege sa faca parte dintr-un cult, nu e ceva ce nu poti alege.