În prealabil postat de Lagrace
Conducerea Statului Major General (SMG) a luat la cunoștință "cu consternare" de activitățile și propunerile locotenentului Gheorghe Alexandru și promite că va face publică decizia Consiliului de judecată, imediat după pronunțare, se spune într-un comunicat al MApN.
"Conducerea Statului Major General a luat la cunoștință, cu consternare, de activitățile locotenentului Gheorghe Alexandru, precum și de datele cuprinse în raportul înaintat de comandantul Flotilei 71 Aerienă din Câmpia Turzii, privind «soluțiile locotenentului Gheorghe Alexandru pentru administrarea țării în această perioadă»", se spune într-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale (MApN).
Locotenentul Gheorghe Alexandru a fost primit miercuri la raportul comandantului unității militare din Câmpia Turzii, pentru a da explicații referitoare la prezența sa în Piața Universității.
Ocazie de care locotenentul a profit pentru a-și expune "viziunea asupra administrării statului român" și "soluțiile sale pentru situația actuală".
Locotenentul Gheorghe Alexandru a solicitat ca ceea ce spune el să fie un raport, iar acesta să fie înaintat ierarhic conducerii Statului Major General.
Mai mult, potrivit MApN, Alexandru Gheorghe a fixat și o dată până la acre așteaptă răspuns din partea SMG: 26 ianuarie, ora 16.00.
MApN spune că "dintre așa-zisele soluții prezentate de locotenentul Gheorghe Alexandru și făcute publice de către acesta, sub forma unor declarații susținute în fața reprezentanților mass media", se remarcă cererea de dizolvare sau desființare a Parlamentului, invocarea stării de urgență în țară, conducerea țării și administrarea statului român de către Armată.
MApN precizează că locotenentul a propus "să facă parte din Consiliul Militar care, în viziunea sa, ar urma să gestioneze destinele țării, iar ofițerului să îi revină 50% din puterea de decizie".
Printre soluțiile prezentate de locotenent figurează și aducerea regelui ca șef al statului și instaurarea monarhiei constituționale.
După participarea locotenentului la manifestațiile de la Piața Universității, comandantul Flotilei 71 Aerienă din Câmpia Turzii a ordonat, la data de 25 ianuarie, constituirea Consiliului de judecată al ofițerilor și judecarea locotenentului Gheorghe Alexandru.
Ofițerul a refuzat să ia la cunoștință, prin semnătură, de conținutul ordinului comandantului unității prin care este trimis în fața Consiliului de judecată, deși acesta i-a fost citit și prezentat spre semnare, spune comunicatul MApN.
Vezi cum a ales locotenentul Alexandru Gheorghe să intre în Armată
"Evaluarea Consiliului de judecată va cuprinde elementele cerute de R.G.-8, iar în cadrul ședinței de judecată analiza va viza încălcarea de către locotenent a prevederilor Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare și a regulamentelor militare. Toate acțiunile și declarațiile făcute de ofițer se vor constitui ca elemente ale procesului de evaluare", precizează MApN.
Alexandru Gheorghe, îmbrăcat în uniformă militară, a ținut săptămâna trecută un discurs în Piața Universității, declarându-și solidaritatea cu protestatarii care cereau demisia Guvernului și a președintelui.
Gheorghe a declanșat dispute înfierbântate pe net, mii de oameni s-au declarat fani și susținători ai locotenentului pe care-l consideră un erou, alții au spus că acesta are probleme psihice.
Lucrurile s-au încins după ce Gheorghe a început să-și expună în presă părerile despre cum ar arăta o România democratică și mai bună: el a făcut propagandă pentru administrarea militară a țării, pentru alegeri libere organizate de Armată etc.
|