http://www.ziarultricolorul.ro/polit...i-nstase.html#.
1. Subsemnata NADIA MARCU- PANDREA, ziaristă, fiica avocatului și scriitorului PETRE PANDREA și nepoată de soră a lui LUCREȚIU PĂTRĂȘCANU, vă aduc la cunoștință un caz ieșit din comun, o faptă atît de murdară și de revoltătoare, pe care nu ezit s-o inseriez la capitolul „crimă organizată“ și la care, din păcate, părtași au fost, după cum veți vedea, și doi dintre „stîlpii” actualei Puteri: secretarul de Stat VICTOR PONTA, nou-numitul șef al Corpului de Control al primului-ministru, și ALEXE COSTACHE IVANOV, secretar de Stat la Ministerul Justiției. Dar iată despre ce este vorba. În anul 1988, dată fiind situația politică și socială din România ceaușistă, ca și persecuțiile pe care le aveam de suportat, ca fiică și nepoată a celor mai sus-numiți, am cerut azil politic în Franța. Îmi rămînea în Țară, ca moștenire de familie, vila de la Poiana Țapului (orașul Bușteni), construită de bunicul meu, scriitorul D. D. PĂTRĂȘCANU și transmisă mie, pe cale legală, prin mama mea, ELIZA PĂTRĂȘCANU-PANDREA, care o primise ca zestre din partea părinților ei. În aceste condiții, în care eu eram departe de Țară, am încredințat această vilă, pentru folosință temporară, celei pe care o credeam cea mai bună prietenă a mea, prietenă din copilărie, VERONICA NACEA (născută NAUM), cadru universitar, și atunci, ca și acum, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” - București, șefa Catedrei de chimie anorganică. Iar ca lucrurile să fie foarte clare, am întocmit cu sus-numita un contract de închiriere, pe o durată de 3 ani. Între timp, a avut loc răsturnarea de regim politic din decembrie 1989. Dar eu, sfătuită de buna mea prietenă, VERONICA NACEA, ca și de sora acesteia, CORNELIA NAUM (fostă PONTA și revenită, prin divorț, la numele de fată), care mi-au făcut mai multe vizite, în cea mai mare parte pe cheltuiala mea, la Paris, nu m-am întors, cum ar fi fost normal, în Țară. Ideea pe care au reușit să mi-o fixeze bine în minte cele două surori, ca și fiul CORNELIEI NAUM, pe atunci de 18-19 ani, nimeni altul decît actualul secretar de Stat și șef al Corpului de Control al primului-ministru, VICTOR PONTA, pe care l-am găzduit mai multe luni, ca transfug, la diferite adrese, inclusiv la locuința mea din Paris, era aceea că nu aveam ce să caut în România, indiferent de cine avea să cîștige alegerile din 20 mai 1990, întrucît - îmi spuneau ei - și pentru FSN, și pentru adversarii acestuia eu eram, prin biografia antecesorilor mei, la fel de indezirabilă. Tributară în cel mai înalt grad spaimelor ce-mi însoțiseră întreaga mea viață din România și ruptă cum eram de realitățile românești din ultima vreme, pe care le percepeam doar prin mijlocirea „devotaților mei prieteni“, i-am socotit de bună-credință și am mers, cu ochii închiși, pe mîna lor. Astfel, așa cum am dovedit-o mai tîrziu în Justiție, cu documente originale, asupra mea se săvîrșea, de către persoanele enumerate mai sus, un dol (în termeni de specialitate, „acțiune săvîrșită cu rea-credință, cu viclenie, pentru a determina pe cineva să încheie un contract nefavorabil sau să admită o clauză defavorabilă într-un contract“). Dar, iată cum s-au desfășurat lucrurile. Prin viu grai, prin scrisori persuasive, ca și prin emisarii săi speciali (CORNELIA NAUM și VICTOR PONTA, fiul acesteia), VERONICA NACEA a reușit să mă convingă că simplul contract de închiriere nu-mi mai putea salva casa de la confiscare și că singura soluție pentru salvarea acesteia era încheierea fictivă a unui act de vînzare-cumpărare, între mine și ea, urmînd ca dreptul meu asupra vilei din Poiana Țapului (orașul Bușteni) să fie restabilit de îndată ce lucrurile vor reintra în normal și mă voi întoarce în Țară. În acest scop, a fost trimisă la Paris sora ei, CORNELIA NAUM (fosta PONTA), cu un model de procură, pe care i-am legalizat-o, pentru a mă reprezenta în această tranzacție fictivă, care s-a și realizat. Caracterul fictiv al acestui act de vînzare-cumpărare reiese cu limpezime atît din scrisorile VERONICĂI NACEA, de dinaintea, ca și de după întocmirea acestuia, cît și din aceea că suma tranzacției era absolut neserioasă (70.000 de lei, la nivelul lunii decembrie 1990, pentru o vilă care valorează sute de mii de dolari). Dacă mai luăm în calcul și faptul că nici măcar această insignifiantă sumă nu mi-a fost înmînată vreodată, avem tabloul exact al „seriozității“ acelui act.