- Care este scopul cuvintelor "Duceti-va si faceti ucenici in numele Meu?" Oare nu poti avea o buna relatie cu Dumnezeu daca nu este crestin?
- Draga, credinta noastra este ca mantuirea se realizeaza in Biserica. In privinta faptului daca cei din afara Bisericii se mantuiesc, Biserica nu si-a spus cuvantul si nici nu cred ca si-l va spune vreodata; acuma, Dumnezeu stie, noi nu putem sti.
Daca noi vrem sa ne mantuim si stim in ce conditii ne mantuim, e destul pentru noi. Iar pentru altii, Dumnezeu stie cum va face cu ei. Cei care nu vor putea sa ajunga la cunostinta credintei crestine si sa primeasca credinta crestina, cu siguranta vor avea ajutor de la DUmnezeu, Dumnezeu cel milostiv nu ii va exclude. Dar noi nu putem sa sustinem lucrul acesta, in intelesul: "Lasa-l, ca si el se mantuieste!", ci in intelesul: "Hai sa incercam, sa vedem ce putem face pentru el ca sa il castigam pentru bucuriile credintei noastre".
- De ce marea majoritate a oamenilor trateaza cu mare ignoranta si multa indiferenta slujba Sfintei Liturghii? De ce nu se face mai mult cunoscuta insemnatatea acestei slujbe?
- Draga, noi spunem ce putem spune, acolo, in biserica, pentru credinciosii care vin la biserica. Eu le spun oamenilor vorba hotarata: "Pe cei care nu merg la Liturghie, la pagani ii numar!"
Par. Teofil Paraian, "Din ospatul credintei", ed. II, p. 418.