Citat:
În prealabil postat de konijiro
Retragerea Statului din afacerile de mai sus nu e un lucru rau deloc, depinde de termenii in care vor fi vandute. Manager mai prost ca Statul (mai ales in Romania, unde managementul de Stat presupune si furt cat incape) nu se gaseste.
|
Depinde si la ce pret isi vor vinde "serviciile" aceste firme care cumpara. Aici e vorba de resurse cam indispensabile (omului modern, ca ne putem muta si in pesteri la o-adica :D) si in care nu prea exista competitie. De exemplu, Electrica. Daca umfla preturile la energie, ce alt furnizor de energie gasesti? Evident, poti renunta la Electrica si sa treci la un generator alimentat cu motorina, dar aici dai de Petrom cel mai probabil (care in teorie, are competitie, in practica, toate lanturile de benzinarii actioneaza ca un cartel).
Personal, desi nu am ceva cu privatizarea si competitia, cred ca in cazul resurselor ar trebui ceva control al statului. Ceva gen pret justificabil la o adica, sau pret maximal, sau recomandat sau ceva pe acolo. Nu stiu care ar fi solutia, dar benzinarii sunt dovada ca piata libera nu se auto-regleaza uneori.