Farmacia Domnului: Perele
Perele sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri ca fiind linistitoare, recomandate persoanelor iuti la manie. Astazi stiinta explica aceste efecte prin compozitia acestor fructe minunate, al caror parfum ne conecteaza la frumusetea zilelor de toamna insorite.Avand un puternic efect racoritor, perele contin mai multe saruri minerale decat merele: calciu, fosfor, fier, potasiu, seleniu, magneziu, zinc etc., dar o cantitate mai redusa de vitamina A, C si complexul de vitamine B. Coaja de para contine tanin, care are efect dezinfectant si astringent.
Perele sunt diuretice, depurative si sedative. Stresul, astenia si surmenajul psihic isi gasesc alinare in consumul perelor, prin combinatia de calciu, fosfor si potasiu din compozitia lor. Perele sunt folosite si in reumatism, guta, anemie, tuberculoza, prevenirea gripei si intarirea sistemului imunitar. Sunt recomandate si pentru arsurile la stomac, iar zaharul natural din compozitia lor le face o sursa excelenta de energie.
Sucul de pere ajuta la reglarea digestiei, dar si la tratarea tusei sau astmului.
Natalia Corlean
Salata (Lactuca sativa) si beneficiile ei farmaceutice
Actiune farmacologica
Frunzele plantei au utilizari terapeutice, ca adjuvante in tratarea unor boli.
Principiile active pe care Ie contine actioneaza ca anafrodisiac, analgezic, antispastic, depurativ, coleretic, digestiv, diuretic, emenagog, hipoglicemiant, laxativ, emolient, maturativ, sedativ, uricozie, drenor hepatic.
Consumata, planta reduce libidoul sexual exagerat, diminueaza senzatia de durere, previne si chiar elinlina spasmele muschilor intestinali, stimuleaza secretiile salivare si gastrointestinale, retrage din masa umorilor substantele toxice si favorizeaza eliminarea lor, stimuleaza eliminarea bilei din intestin, fiind un bun drenor hepatic, usureaza digestia, actioneaza asupra epiteliului renal, marind cantitatea de urina eliminata si o data cu ea eliminarea din organism a unor substante toxice.
Provoaca sau favorizeaza aparitia menstruatiei intarziate, micsoreaza glucoza din sange faciliteaza defecatia, relaxeaza tesuturile si elimina starea inflamatorie, accelereaza maturarea furunculelor, calmeaza starile de excitatie cerebrala, stimuleaza eliminarea prin urina a acidului uric si uratilor.
Recomandata in palpitatii, spasme viscerale, gastralgii, insomnii, artrita, astm bronsic, bronsita, colecistita, cuperoza, diabet zaharat, dismenoree, constipatie, guta, litiaza renala, nefrita, inflamatii intestinale, menstre dureroase, congestie hepatica, hepatita, panaritiu, furuncule.
Semintele sunt folosite de medicina traditionala la tratarea blefaritei, conjunctivitei, afectiunilor respiratorii.
Indicatii terapeutice si mod de utilizare
Uz intern
Adjuvant dietetic in afectiuni gastrointestinale, nefrita, litiaza mica, artrita, guta, reglarea ciclurilor menstruale, menstre dureroase, insomnii, astm bronsic, colecistita, diabet zaharat, constipatie, congestie hepatica, hepatita:
a) – consumata ca planta alimentara sub forma de salata sau diferite preparate culinare.
b)- decoct, din 60-80 g frunze la 1 litru de apa. Se fierbe 20-25 de minute. Se strecoara si se beau 4 cani pe zi. Are actiune antispastica, calmanta, diuretica.
Pentru calmarea tusei astmatice, tusei spasmodice:
infuzie din 1 lingurita seminte, la o cana cu apa in clocot. Se lasa acoperita 15-20 minute. Se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi.
Pentru diabet:
alcoolatura, 60 de picaturi de 3 ori pe zi, inainte de masa.
Uz extern
1. Pentru maturare in panaritiu, furuncule, cu grabirea vindecarii: cataplasme calde locale cu frunze fierte.
2. Pentru igiena oculara in blefarite, conjunctivite:
decoct, din 1 lingurita frunze uscate si 2 Iinguri seminte la 4 Iitri de apa. Se fierb 40-45 minute. Se lasa la racit pana la caldut. Se toarna in lighean si se introduc picioarele in solutia obtinuta.
Cosmetica
Pentru ingrijirea tenurilor uscate si decongestionarea lor:
decoct, din o salata verde la 0,5 litri apa. Se fierbe cca. 2 ore. Se aplica lotionari locale. Are actiune decongestiva si catifelanta.
Farmacia Domnului: ridichea rosie
Din aceeasi familie cu ridichea neagra, surata ei care ne ajuta pe timpul iernii, ridichea rosie se mai numeste si „de luna” sau „de primavara”.
Ridichea contine foarte multa apa (peste 90%), proteine, fibre, minerale (calciu, fier, iod), vitamine (B, C, P). Datorita compozitiei sale, ridichea are multe efecte benefice: ajuta la obtinerea poftei de mancare si la producerea sucurilor gastrice, combate fermentatiile intestinale si demineralizarea, este antiseptic, drenor renal si hepatic, stimuleaza bila si ajuta la eliminarea ei. Actioneaza impotriva infectiilor si ajuta la degajarea cailor respiratorii prin expectoratie. Ajuta in caz de migrena, calmand starile de excitatie cerebrala si ajutand digestia. Atunci cand apar senzatii de greata, recurgitatii amare in gura si stare de inapetenta, se recomanda consumul a 2-3 ridichi pe stomacul gol.
http://codexalimentarius.info/?cat=36