View Single Post
Vechi 05.02.2012, 14:43:59
Lagrace Lagrace is offline
Banned

Data înregistrării: 23.09.2011
Implicit

http://rahoveanu.wordpress.com/2012/...-dezinformati/

Campania/campaniile de dezinformare continuă. Fie că e vorba de proteste ale nemulțumiților sau indignaților, unii chiar solitari, fie că sunt aruncate pe piață vrăjeli pe teme de interes general, românii sunt bombardați zilnic cu minciuni împănate cu bucățele de adevăr. Cine a citit cîte ceva despre psihologia maselor știe că în anumite momente(primejdie, furie, bucurie) o mulțime acționează ca un singur individ. Chiar și oamenii cu ceva glagorie se comportă prostește dacă mulțimea căreia îi aparțin în acel moment se comportă așa. Individul nu mai trece prin filtrul propriu informația, nu o mai decelează, ci acționează identic gloatei, mimetic.

Un exemplu concret am avut ieri. Posturile de televiziune mincinoase, precum și mai multe virale pe internet, au propagat știrea că este cod roșu de ninsoare și viscol, dar Guvernul nu o spune ca să nu intre poporul în panică. Inclusiv eu am primit două informații de acest fel. Iată-le:

1. Ieri, la 16,00, Emil Boc a avut o videoconferință cu prefecții la care am asistat integral. Ion Sandu, directorul Autorității Naționale de Meteorologie(ANM), a făcut o informare cu privire la ceea ce va urma. Nimic senzațional. Ninsoare și viscol, cod galben, pînă sîmbătă-duminică, viteza vîntului la rafală 50-60km/h. Cine se pricepe, își dă seama că nici măcar vîntul nu e prea tare. Ca o paranteză, acum o lună, cînd a fost o furtună uscată în București și au căzut acoperișuri și copaci, vîntul avea 80-90km/h. Revin! La vreo oră după terminarea videoconferinței(încă mă aflam la Palatul Victoria) cineva îmi spune: “Cică Sandu nu știa ce să facă, să-i spună sau nu lui Boc că vine o vreme nasoală. E de rău!” Am liniștit cu greu persoana zicîndu-i: “Dacă ar fi urmat ceva atît de catastrofal pe cît zici, Sandu ar fi zis că e cod portocaliu, nu galben. A mai fost, de ploaie, de ninsoare, de ger… Chiar și cod roșu a fost! De ce nu i-ar fi spus Sandu lui Boc adevărul? Eventual, în loc de roșu ar fi convenit instituirea codului portocaliu, dar nu galben.” Într-un final, persoana a înțeles raționamentul meu și s-a liniștit. În schimb, m-a luat pe mine neliniștea. “Ce repede a apărut zvonul alarmist și mincinos, chiar în clădirea Guvernului?!”, m-am mirat în sinea mea.

2. Tot ieri, pe la 19,00, o prietenă a primit pe email un mesaj pe care și ea l-a trimis prietenilor săi în forma primită, fwd. Menționez că ea nu a adăugat o virgulă textului, acesta fiind trimis de la unul la altul ca înțelepciunea populară din gură-n gură. Mesajul este bine ticluit, ca și cum o persoană împărtășește cu prietenii ceea ce a primit o altă prietenă de ei. Iată-l:

Poate gasiti informatia utila in cazul in care viscolul va gaseste cu camara goala.
Nu vreau sa fac atmosfera, poate nu va fi cod rosu, dar mai bine sa fim precauti, nu ?
Pe Weather Channel zice totusi ca va ninge incontinuu pana miercurea viitoare.

“Sora Elei lucreaza intr-un minister si a sunat-o acum sa-i spuna ca este intr-o delegatie la Sibiu cu Murgeanu ala de la Transporturi si li s-a cerut sa se intoarca azi la Bucuresti, cu toate ca trebuia sa se intoarca saptamana viitoare, pentru ca se pare va fi cod rosu, va ninge f.mult si va fi viscol f.mare. Ne-a sugerat sa ne facem provizii de apa, paine……ca s-ar putea sa nu se iasa din casa cateva zile. Asa ca, nu stim daca asa va fi, dar va anunt si eu pe voi.”

Un om informat își dă seama că este o făcătură. “Murgeanu ăla de la Transporturi” este de fapt secretarul de stat de la Dezvoltare și Turism, adică de la alt minister. Nu are treabă cu viscolul decît ca orice simplu cetățean, el neavînd atribuții de serviciu legate de deszăpezirea drumurilor și căilor ferate sau cu spargera gheții de pe Dunăre. Neinformații au intrat în panică. Zvonurile alarmiste s-au răspîndit cu repeziciune și mulțimea a năvălit în hipermarketuri. Fiind o chestiune legată de nevoile aflate la baza piramidei lui Maslow, cele care țin de nevoile vieții, inteligenții s-au luat după idioți și au tîrguit cot la cot cu aceștia, golind rafturile magazinelor într-o frenezie vecină cu demența.
Attached Images
File Type: jpg tv.jpg (12,9 KB, 0 views)