View Single Post
Vechi 06.02.2012, 12:36:09
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Ieri la predică preotul a spus că fariseul ar fi trebuit să se compare cu drepții Vechiului Testament, de exemplu cu Avraam, nu cu păcătosul care era cu el în templu. Aici e greșeala lui, pentru că nu trebuie să găsim justificări pentru ceea ce sîntem, ci să căutăm a fi mereu mai buni, căci bunătatea nu are o limită superioară la care să ne oprim.

Cît despre vameș, mă întreb: a plecat mai îndreptat decît era el însuși înainte sau mai îndreptat decît acel fariseu? Eu cred că este vorba despre situația proprie, adică starea sa duhovnicească s-a îmbunătățit relativ. Este posibil ca fariseul, care la urma urmei era un om drept (înțelegînd dreptatea lui în lumina Legii Vechi), să se fi întors acasă mai drept decît vameșul, dar nu asta este morala pildei.

Dacă sîntem păcătoși - și sîntem - nu trebuie să continuăm a comite păcate și să ne "smerim" că "ce păcătoși sîntem", ci să înfăptuim dreptatea Legii Noi, avîndu-L ca referință pe Hristos, smerindu-ne cu adevărat că nimic nu facem de la noi putere, ci toate sînt cu mare ajutor de la El.

Ascultați Noul Testament ortodox online.

Last edited by Florin-Ionut; 06.02.2012 at 12:38:43.
Reply With Quote