Citat:
În prealabil postat de Gabrielita
Ma numesc Gabriela si am 25 de ani. Sunt o fata linistita, rezervata, credincioasa. In anul 2005 am fost la o manastire din apropierea satului meu si m-am marturisit,impartasit. Am auzit ca acel parinte trebuie sa ramana duhovnicul meu si la el sa ma duc ori de cate ori ma marturisesc. Dupa aia am mai fost eu pe la manastirea aia, m-a ajutat foarte mult, am intrat la facultate, dar mai apoi m-am lasat pe "o ureche" vorba romaneasca, nu m-am mai dus si m-am mai indepartat de biserica. post nu tin, la biserica nu ma duc, stiu ca nu fac bine dar de asta am si postat aici intrebarea. sa ma ajutati. citesc in fiecare zi rugaciuni, acatiste. cel a ingerului pazitor, psalmul 50, a Sf. Nicolae, a Maicii Domnului, a Parintilor Ioachim si Ana, si Mihail si Gavril. Ma linisteste foarte mult cand citesc rugaciunile si imi da putere si rabdare sa trec peste toate. insa nu stiu cum sa fac sa imi intalnesc si eu sufletul pereche. oare exista? se spune ca Dumnezeu a lasat pe lume la toti cate un suflet pereche, dar cei care nu s-au casatorit niciodata si stau singuri pana la adanci batraneti? ei ce nu au avut? mentionez ca am absolvit facultatea, masterul, urmeaza sa ma angajez undeva si totusi nu sunt fericita, implinita spiritual, imi lipseste un suflet langa mine. vreau sa imi intemeiez o familie si sa am copii, imi este teama ca voi ramane singura. nu vreau sa apelez la vrajitorii, vreau ajutorul dat de Dumnezeu, dar nu stiu cum sa fac sa imi asculte ruga. va rog spuneti-mi.dvs. pentru asta am creat si acest cont pe forum. zi de zi ma gandesc la asta. nu sunt o persoana inchisa, am iesit, am cunoscut fel si fel de baieti, care pareau super pentru mine si totusi, m-au parasit, numai am suferit, imi este teama de inca o suferinta.mi-au spus prieteni ca ajutatoare in astfel de situatii sunt Sfintii Parinti Ioachim si Ana, Mihail si Gavril, ma rog la toti enuntati mai sus. ma intreb daca rabdare sa mai am . multumesc anticipat.
|
Iertați-mă pentru îndrăzneală! Îngăduiți-mi să-mi scriu părerea. Umilă nu-i, deși aș fi vrut, dar de unde izvor sufletesc pentru așa ceva? E doar o părere, departe de a fi catalogată literă de lege. O interpretare personală, prim prisma puținului cuvânt citit de mintea-mi încețoșată. Prin prisma propriei experiențe, și povețelor căpătate. Văd și eu cu ochii mei, și știu, că toți cădem. Am scris aceste rânduri pentru aducere aminte, în primul rând pentru mine, spre folos, a ceea ce ar trebuit făcut când cădem.
Unu la mână, nu trebuia să vă lăsați pe-o ureche. Fără a încerca să vă caut vreo scuză, este adevărat că, cu toții am avut tendița, măcar o dată-n viață, să ne lăsăm pe tânjeală. Însă nu trebuia să vă îndepărtați de Biserică. Și cel mai important, din câte înțeleg, nu trebuia să renunțați la duhovnic. Fără povața curățitoare a părintelui duhovnic, ne îmbolnăvim duhovnicește, și ne abatem de la calea îngustă a crucii. Fără mărturisire, fără pocăința cu lacrimi în scaunul Sfintei Spovedanii, ne înecăm, încet dar sigur, în întunecata mare puturoasă a păcatelor. Uităm de Dumnezeu. Ne cotropesc patimilie, atenție, fără să ne dăm seama. Singuri ne punem ștreangul de gât... iar pierzania e inevitabilă, sufletește, încă din această scurtă viață.
Este bine că nu ați lăsat rugăciunea. Într-adevăr, așa cum ne învață și Sfântul Ioan Scărarul, "armă mai puternică în cer și pe pământ împotriva diavolului, ca numele lui Iisus nu este". Cea mai simplă rugăciune - chemarea preasfântului Nume al Mântuitorului. Este adevărat, rugăciunea trebuie să fie neîncetată, pentru a dobândi un gram de trezire și discernământ. Pentru a fi în tot locul și în tot ceasul cu gândul la Dumnezeu.
Însă,rugăciunea trebuie, mai ales, să fie vie, din inimă sinceră izvorâtă. Așa cum spunea și părintele Arsenie Papacioc, "starea de rugăciune înseamnă o stare de prezență", cu alte cuvinte, degeaba cititim zeci de acatiste dacă inima este împietrită. Când plecați genunchii la rugăciune, căutați în adâncul inimii dumneavostră acea liniște, acea stare de umilință, de recunoaștere a neputinței, firești până la urmă, de pocăință. Însă, nu uitați că Prebunul Dumnezeu vă iubește; El "nu dorește moartea păcătosului ci să se întoarcă și să fie viu" (Iezechiel 33, 11). Astfel, luați, cu credință, hățurile nădejdii de mântuire, și îndrăzniți, dar cu smerenie, să cereți Preadulcea și Vindecătoare Milă a Domnului. Iar îndată ce ați terminat rugăciunea, nu vă grăbiți să reveniți la grijile cotidiene, la o gândire rațională, la satisfacerea voii proprii, ci căutați, să împliniți cuvântul lui Dumnezeu. Căutați să aveți o inimă curată. Căutați să vă iubiți aproapele, să nu judecați, să nu defăimați, să nu vă mâniați, să fiți răbdătoare și iertătoare. Așadar, nu cuvintele, nu nevoințele contează în fața lui Dumnezeu, ci sufletul smerit și blând. Evitați rațiunea și formalismul, căci acestea nu încălzesc inima... "tipic, tipic, și la inimă nimic" (pr. Arsenie Papcioc).
Căutați un duhovnic, mergeți și vă spovediți și puneți-vă viața în ordine. Credința de pe canapea, din casă, de unul singur e o amăgire. Cum să vă simțiți împlinită spiritual dacă nu luați parte la Sfânta Liturghie?! Uitați, de la părintele Cleopa, care este importanța acesteia:
"Nu este ceva mai de folos nouă și mai iubit de Dumnezeu ca jertfa Sfintei Liturghii, pentru că ea este lucrarea Mântuitorului și învierea oamenilor și părtășania Lui cu noi. Sfânta Liturghie este mai presus decât toată rugăciunea și lauda și se cade a ne griji de lucrarea aceasta, dumnezeiască, căci pentru ea este toată rugăciunea ce se face în Biserică și aceasta este slujba care se face de cele mai multe ori in zilele viieții noastre. ( După Sfântul Simeon al Tesalonicului ) .
Sfânta Liturghie " este miezul, încoronarea și desăvârșirea celorlalte slujbe prin care aducem laudă și mulțumim lui Dumnezeu. Ea este totodată și singura slujbă creștină întemeiată și săvârșită de însusi Mântuitorul " , numită și cununa celor șapte laude ale Bisericii. În timpul Sfintei Liturghii se prefac sfintele daruri în Trupul și Sângele lui Hristos. Prin jertfa Sfintei Liturghii ne facem părtași de Dumnezeieștile Taine, pe care le primim ori de câte ori suntem vrednici. De jertfa aceasta se fac părtași și cei răposați în dreapta credință " care se împărtășesc în chip nevăzut " de Hristos, prin pomenirea la Sfântul Altar, spre iertarea păcatelor. Multe și mari sunt foloasele Sfintei Liturghii, pentru cei care participă cu credință la biserică. Împreună cu noi, însuși Hristos cu sfinții îngeri și toți sfinții sunt de față."
Dați slavă lui Dumnezeu pentru toate realizările de până acum, căci fără mijlocirea Lui nimic nu era posibil! Îndreptați-vă, duceți o viață creștinească, curată, după putințe, cărați-vă crucea cu bărbăție, cu smerenie! Cereți ajutorul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în tot ceea ce faceți! Încercați să mulțumiți Domnului pentru toată suferința, căci nouă ne este imposibil să recunoaștem că El ne dorește binele tot timpul. Nu cărtiți împotriva Lui Dumnezeu! Plecați capul cu smerenie, și spuneți așa cum a spus Cuvioasa Maică Arsenia Sebriakova: “Facă-se voia Ta în mine, Doamne, fie puterea Ta în mine, care biruiește toate!”. Rugați-vă neîncetat!
Dincolo de ecran, fiecare avem probleme. Nu sunteți singura care întâmpină această așa-zisă răscruce. Gândiți-vă totuși, că din mila lui Dumnezeu ați mai apucat o zi pe acest pământ. Că deocamdată nu muriți de foame, și aveți un acoperiș deasupra capului. Încercați să vă deschideți inima față de toți semenii. Să nu țineți minte răul. Să vă bucurați pentru cel de lângă dumneavoastră. Nu uitați - inima contează. Prezența. Trezirea duhovnicească. Obișnuiți-vă vu răbdarea, căci nu se referă la cifre. Răbdați de dragul lui Dumnezeu. Pentru a vă arăta recunoștiința. Rugați-vă Maicii Domnului să vă întărească, căci vă va ajuta negreșit dacă o faceți cu credință!
Iertați-mă pentru cuvântul lung. Ietați-mă dacă v-a mâhnit și a fost în zadar! Dumnezeu să vă ajute!