Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Da, da , cu siguranță da ! De câte ori greșesc ceva mai grav , chiar mă reped și spun rugăciunea pentru pocăință ce mulți o știu și-mi cer iertare Domnului Dumnezeului meu, Celui în Treime Sfântă Slăvit . . . .pentru toate cele săvârșite în toate zilele vieții mele și până în ceasul de față, cu toate simțirile mele . . . . Este o rugăciune scrisă mai în toate cărticelele de rugăciuni. Dar, există și un dar , ce nu trebuie uitat, că dezlegarea propriuzisă se face la Sf. Spovedanie ce nu poate fi înlocuită de nimeni cu nimic . Mare atenție la acest aspect !
|
Aici am vrut să ajung.
Atunci ce rost mai are rugăciunea particulară de iertare dacă numai prin spovedanie sîntem iertați? Și numai acesta este iarăși discutabil din moment ce mai avem și iertarea prin primirea Împărtășaniei - dar acesta este alt subiect de discuție pentru alt topic.
Iată ce scrie în Pelerinul Rus, care ne trimite la Filocalie, motiv pentru care am pornit acest dialog cu voi:
"În Filocalie, Sfântul Ioan Carpatul spune că atunci când chemăm Numele lui Iisus în rugăciune și zicem: „Miluiește-mă pe mine, păcătosul”, la fiecare cerere răspunde glasul tainic al lui Dumnezeu: „Fiule, iartă-ți-se păcatele tale…!” Și tot el spune în continuare că, atunci când rostim rugăciunea, nu ne deosebim întru nimic de sfinți, de cuvioși și de mucenici,căci, după cum zice Sfântul Ioan Gură de Aur, „rugăciunea, chiar când e rostită de noi, cei plini de păcate, ne curăță numaidecât”. Mare e mila lui Dumnezeu pentru noi, iar noi, păcătoșii și lăsătorii, nu voim să-I dăm nici măcar o jumătate de ceas drept mulțumită și înlocuim vremea rugăciunii, care e mai însemnată decât orice, cu grijile și interesele vieții, uitând de Dumnezeu și de datoria noastră!"
Oare nu spune Hristos că orice vom cere cu credință în numele Lui, vom primi? Iar dacă vom cere cu credință iertarea păcatelor, oare ne va refuza bunul Dumnezeu?
Eu unul cred că Hristos mă iartă
dacă am convingerea că așa este. Este clar că nu trebuie să cădem în extrema renunțării la Sfînta Spovedanie, care are rolul și importanța ei ca Sfîntă Taină a Bisericii și nici la Sfînta Împărtășanie, cît de des putem să o primim.