View Single Post
  #10  
Vechi 07.02.2012, 19:21:05
mirela.b
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de adam000 Vezi mesajul
Mirela, in primul rand sa iti dea Dumnezeu sanatate si sa te ajute in tot ce iti este de folos!

In priviinta proteinelor, surse foarte bune de proteine cu valoare biologica mare (adica usor si eficient de utilizat de organism, intrucat contin o proportie de aminoacizi optima pt organismul uman) si de mare calitate, sint:
-urda ( / ricotta)
-casul (casul nostru traditional romanesc, nu cascavalul)
-albusul de ou
-pestele

Sangele uman este format dintr-o parte lichida, numita plasma (ce contine proteine numite albumina si globuline, precum si minerale) in care plutesc celulele sangvine.

Ei bine, albumina plasmatica umana (aproximativ 55% din totalul proteinelor plasmatice ale sangelui) are o compozitie biochimica foarte asemanatoare cu cea a albusului de ou (care se mai numeste din acest motiv ovalbumina - adica albumina din ou), asa ca mancand cat mai multe albusuri de ou, te va ajuta. Insa ar fi foarte bine sa nu mananci si galbenusurile, intrucat contin o foarte mare cantitate de colesterol. Deci poti maca absolut cate albusuri de ou vrei pentru a-ti reface albumina plasmatica, insa cu galbenusurile sa nu depasesti 1 galbenus/zi (asta ar fi ca si cand ai manca 1 ou / zi dpdv al colesterolului).
De asemenea, casul contine ca proteina in principal caseina, care este o proteina de asemenea similara albuminei din sangele uman.
In concluzie, din albus si cas, poti sa iti aduci proportia optima de proteine necesare pt ca organismul tau sa isi refaca fractiunea albuminica din sangele tau.

Celelalte fractiuni de proteine din plasma sangelui uman (aprox 45% din totalul proteinelor din sange) se numesc globuline si au o compozitie biochimica foarte asemanatoare cu compozitia proteinelor din urda (urda are o foarte mare cantitate de proteine numite globuline ce au o compozitie asemanatoare globulinelor din sangele uman).
In concluzie, din urda (sau ricotta) poti sa iti aduci proportia optima de proteine necesare pt ca organismul tau sa isi refaca fractiunea globulinica din sangele tau.

Zerul din lapte contine de asemenea in principal globuline (de fapt din zer se face urda). In magazinele pt sportivi exista de cumparat proteine din zer. Acestea sint o forma foarte absorbabila de globuline (daca nu ai posibilitatea sa cumperi urda sau brinza ricotta - care este tot urda de fapt; variantele de ricotta produse de taranii italieni = bio, continand putine grasimi, la fel ca si urda noastra de la tarani, in timp ce variantele comerciale de ricotta adeseori sint mult mai grase si mai cremoase decat urda = pt gustul mai cremos, atunci poti cumpara proteine pt sportivi facute din zer = whey proteins).
Marea problema in priviinta proteinelor pt sportivi este faptul ca acestea trebuie alese cu foarte mare atentie astfel incat sa nu mai aiba nici o alta substanta supra-adaugata (sa fie doar proteine din zer simple si atat), si sa nu contina alte substante gen carnitina, etc - astfel incat, trebuie nu numai sa te intrebi in magazin care sint doar proteine din zer simple si atat, dar mai ales sa te uiti cu foarte mare atentie pe etichete la compozitia lor.

Pestele este de asemenea o sursa f buna de proteine din care iti poti reface proteinele musculare si alte proteine ale organismului slabit.

In priviinta mineralelor, vegetalele (legumele si fructele) sint cele mai bune surse de minerale. Fiecare vegetala continand o cantitate si o proportie diferita de minerale - din acest motiv ideal ar fi sa ai o alimentatie cat mai variata in vegetale (ca sa iti aduci minerale cat mai variate - din de de toate). In concluzie, cu cat mai variate si mai multe vegetale vei manca, cu atat aportul de minerale va fi mai complet.
Multumesc pt sfaturi.....voi incerca sa am un regim alimentar cat mai diversificat.Cele pe care mi le-ati enumerat d-voastra, chiar le consum des, sa nu spun zilnic.....dar parca organismul asimileaza proteine din ce in ce mai greu.
Spor in toate cele de folos va doresc!
Reply With Quote