Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
Daca ai manca carne cruda, ai beneficia si de B12, insa gatita te asigur ca nu mai mananci B12. Oare cum o fi ficatul crud? Prin proceare termica proteinele si vitaminele din carne se distrug. La fel se intampla si cu legumele. De aceea este recomandat ca proportia mancarii crude pe care o consumam sa fie mai mare decat cea gatita (60% - cruda, 40% - gatita). Teoria ta nu sta in picioare dintr-un singur motiv: sunt mii si sute de persoane care nu consuma carne fara sa avea carente de B12. Oare ce s-ar intampla cu atatia si atatia asceti care consuma putina paine uscata, seminte si apa? Ce carenta de vitamine ar trebui sa aiba? Insa vitaminele duhovnicesti in cazul de fata le suplinesc pe cele pamantesti.
Sa revenim totusi la un raspuns stiintific....
B 12 este o vitamina ce se gaseste in intestinul animalelor si al omului, deoarece este "produsa" de bacteriile de acolo. Orice produs de fermentatie contine B12. Numarul de cazuri de carente in B12, se intalnesc in egala masura in randul celor vegetarieni cat si in randul celor carnivori, pentru ca ea nu tine de cantitatea de carne pe care o ingeri ci tine de functionarea optima a sistemului tau digestiv. Deci daca nu iti functioneaza sistemul digestiv, ai carenta de B12.
Surse naturale de B12: dojdie de bere, spirulina, patrunjel, lucerna. Suplimentele alimentare (vitamine, minerale) de asemenea contin B12.
Concluzie: surse naturale de vitamine B12 sunt slava Domnului. Numai ca trebuie sa ne punem putin la contributie si mintea pe care Dumnezeu ne-a dat-o. Nu degeaba ne-a dat o asemenea varietatea de plante, legume si fructe.
|
Viatminele hidrosolubile (cum este si vit B12) nu se distrug in totalitate prin gatire. Ele nu sunt efectiv proteine, ci substante cu structuri chimice nu f complicate ce servesc drept cofactori pt apoenzime, formand astfel enzime. Se poate distruge apoenzima intrucat aceasta este o proteina, insa cofactorul (vit B12) nu sufera in totalitate degradare. In al doilea rand este suficient sa ingerez o cantitate nu f mare de vit B12 si sa imi ajunga ani de zile, fara sa mai mananc in aceasta perioada produse ce contin aceasta vitamina. explicatia consta in faptul ca se acumuleaza in depozite in ficat, organismul luand necesarul de acolo (iar necesarul nu este deloc mare).