View Single Post
Vechi 09.02.2012, 11:21:40
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul

"Vedeți să nu disprețuiți pe vreunul din aceștia mici, că zic vouă: Că îngerii lor, în ceruri, pururea văd fața Tatălui Meu, Care este în ceruri." Matei 18,10.

Cine sunt ingerii acelor mici? Stiam ca ingerul este dat la Botez,nu?
Și evreii credeau în îngeri păzitori ai oamenilor, precum și în îngeri ai orașelor și națiunilor. A se vedea, de exemplu, în Daniel cap 10 sau în psalmul 33. Momentul începând cu care omul este dotat cu asistența unui înger păzitor nu este de fide divina. Astfel, după părerea lui Origen, acest moment este la Botez. După părerea Sf Ieronim, fiecare avem un înger păzitor încă de la naștere (afirmă el interpretând capitolul XII din Actele Apostolilor, episodul cu fata văzând îngerul lui Petru). La fel consideră și Sf Augustin: "Eu consider, o, Dumnezeul meu, ca un beneficiu inestimabil aceea că Tu m-ai înzestrat pe mine cu un înger care să mă călăuzească de la momentul nașterii mele până la acela al morții (De dilig. Deo. Medit. cap. xii.)

Citat:
Sau ca si in pilda bogatului nemilostiv si a saracului Lazar,cand pomenea despre Rai (sanul lui Avraam - desi Raiul inca era inchis),facea referire la viitor? Avand in vedere ca era Dumnezeu,deci atotstiutor. ??
În pilda bogatului nemilostiv nu se face referire (numai) la viitor, ci la situația sufletelor morților de atunci. Nu scrie că Lazăr se afla în Rai, ci în "sânul lui Avraam", pe când bogatul nemilostiv se afla în iad. Noi (cel puțin noi, catolicii) credem că prin "sânul lui Avraam" trebuie înțeles limbus patrorum, un loc în care se aflau sufletele drepților înainte de deschiderea Raiului. Dacă era atât de bine în Limbul Părinților, unde exista fericire naturală, dar nu fericirea supranaturală a Viziunii Beatifice, cu atât mai mare trebuie să fie fericirea sufletelor din Rai, unde neîncetat se bucură de vederea lui Dumnezeu.

Citat:
"Și le-a răspuns: Vouă vă e dat să cunoașteți taina împărăției lui Dumnezeu, dar pentru cei de afară totul se face în pilde,ca uitându-se, să privească și să nu vadă, și, auzind, să nu înțeleagă, ca nu cumva să se întoarcă și să fie iertați." Marcu 4,11-12.

Aici ma cam depaseste. Adica oamenilor le vorbea "intentionat" in pilde,ca sa nu priceapa,si astfel sa nu se intoarca si sa capete iertare? Si doar Apostolilor le-a dat puterea sa priceapa,caci stim bine ca in prima faza nici ei nu aveau capacitatea de a intelege...?? Ceva pareri?
Se referă la grație (har). Cauza pentru care "cei de afară" (din afara cetății care este Biserica) rămân doar cu pildele este închiderea lor. Aici, se coroborează cu pilda semințelor din Matei 13, singura pildă tălmăcită de Însuși Domnul, și mai ales cu Acte 28: 26 și urm: "cu auzul veți auzi, dar nu veți înțelege etc".

Pacea lui Cristos !
M.D.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote