Citat:
În prealabil postat de fallen
Am mai ramas cu o nelamurire : daca un preot divorteaza dintr-un motiv canonic (desi asta cam presupune s-o faca pe preoteasa de toata ocara...), el nu mai are voie sa se recasatoreasca? Dar sa se calugareasca ?
|
Teoretic se poate recasatori, dar risca sa nu mai poata sluji.in schimb, poate linistit sa se calugareasca. Cred ca daca el e nevinovat, ar avea si dreptul sa slujeasca.Tind sa cred ca ramane la atitudinea ierarhului.
Citat:
Si inca o intrebare: are voie o persoana care are copii sa se calugareasca, si ce se intampla cu copiii unei persoane care s-a calugarit? Ii sunt copii ca si pana atunci, sau se schimba oarecum raporturile, dpdv juridic cat si spiritual?
|
Sotii se pot calugari in urmatoarele situatii: copii sunt mici, iar unul din sot ramane sa-i creasca pana cand vor ajunge pe picioarele lor, apoi se retrage si el la manastire sau sotii se retrag amandoi atunci cand copii au deja un rost, sunt asezati la casele lor. Cunosc cazuri din ambele situatii.
Copilul iti ramane copil, chiar daca mama poarta haina neagra.
Dar este interzis parintilor a se calugari si a lasa copii in voia sortii, in grija rudelor. Va imaginati ca copii sa stea la rude, lipsiti de dragostea parintilor caci acestia vor sa-si dedice viata Domnului?Plus ca nu ar avea binecuvantarea ierarhului si nici a staretului.(exista si exceptii, atunci cand mama moare iar tatal se retrage in manastire, copilul ramand bunicilor).
Citat:
Dar dupa un divort "necanonic" daca se produce impacarea, si eventual recasatoria civila, cununia religioasa ramane valabila sau se repeta?
|
Da, cununia ramane valida, indiferent de circumstanta.