Citat:
În prealabil postat de fallen
Pai si de ce nu ne ramane si noua acel "har" cu care sa ii ajutam macar pe semenii nostri, daca pe noi insine nu ne mai putem ajuta?
La ce folos ca am invatat si stim atatea lucruri, daca nu le putem pune in practica, in slujba omenirii?
Ati observat ca, de multe ori, oamenii nici macar nu vor sa fie ajutati cu adevarat? Ca prefera sa le spui o minciuna frumoasa decat un adevar dureros? Si atunci nu te simti inutil, cand vezi ca nu poti ajuta cu adevarat? Nu simti ca ti-ai pierdut "harul" si nu te intrebi de ce se intampla asta, cu ce-ai gresit?
Nu stiu de ce, dar am banuiala ca si preotii se confrunta cu astfel de situatii, in zilele noastre, mai ales cei mai tineri si mai ambitiosi (adica nu cei care s-au plictisit, sau s-au resemnat).
Dar, in fine, aveti dreptate, cel ce vrea cu adevarat sa fie ajutat, sa se mantuiasca sau sa se insanatoseasca, il ajuta Dumnezeu, chiar si prin intermediul unui preot, doctor sau oricarui alt profesionist, oricat ar fi acel lucrator de sictirit, blazat, plictisit sau deznadajduit de propria munca.
|
Cum a spus si Sophia la inceputul topicului (si-a facut temele de data asta), exista mai multe feluri de haruri.
Cel care tine de sluji Sfintele Taine, il au toti cei care sunt hirotoniti.
Insa exista si harisme speciale.
Un preot care dobandeste aceste harisme, poate ajuta si pe altul care este mai sceptic, mai indaratnic, etc. si care poate alti preoti nu l-au putut ajuta.
Si sunt si altii care stau chiar "pe minus" cu aceste harisme si atunci pot sa faca mai mult rau decat bine, unora.
Binenteles, cine vrea cu adevarat sa se mantuiasca, nu-l opreste (ne)profesionalismul unora.
Dar cred ca pentru cei mai slabi, lipsa asta de profesionalism isi poate spune cuvantul cu efecte destul de serioase in plan duhovnicesc.
Mai auzim din cand in cand una, alta, despre preoti care spun credinciosilor ca cutare sau cutare lucru n-ar fi chiar asa pacat - atentie, nu ca ar ierta sau da dezlegare ci pur si simplu desfiinteaza morala Bisericii.
Sau sunt altii care fac acelasi lucru dar la modul pasiv, cunosc pacatul dar nu iau atitudine lasand credinciosul la randul lui in pacat, ca rezultat a mai multor compromisuri morale si spirituale.
Ei bine, acestia sunt pe minus cu harismele speciale, ca sa nu zic altfel..