Sfantul Mucenic Haralambie
Biserica Ortodoxă sărbătorește la 10 februarie pe Sfântul Mucenic Haralambie, apărător de ciumă și de foamete. Fragmente din sfintle sale moaște se găsesc și la noi în țară.
În București există mai multe lăcașuri de cult care îl au ca ocrotitor pe acest mare sfânt. Data de 10 februarie este o zi marcantă în Parohia Sfântul Haralambie - Belu, pentru că în această dată este sărbătorit patronul lăcașului de cult. De asemenea, în Sectorul 2 al Capitalei, la jumătatea distanței dintre str. Vatra Luminoasă și Piața Iancului, pe Șos.Mihai Bravu, se înalță Biserica Iancu Nou Bălăneanu, având hramurile Sfântului Haralambie, al Sfântului Nicolae și al Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena. Biserica poartă acest hram pentru că în ziua Sfântului Haralambie s-a pus piatra de temelie și au început lucrările de construire a acestei biserici în anul 1873, iar al doilea hram este Sfântul Nicolae, pentru că pe 6 decembrie a fost sfințită biserica.
Totodată, mâine va fi sărbătoare și la Parohia Flămânda din Protoieria III Capitală care sărbătorește al doilea hram, Sfântul Mucenic Haralambie.
Sfântul Mucenic Haralambie, totodată, este prăznuit la Biserica 'Sfântul Mucenic Haralambie' și Parohia Malamuc, ambele din Protoieria Ploiești. În Protoieria Urlați, hram închinat Sfântului Sfințit Haralambie este la Parohia Fulga de Jos, comuna Fulga, dar și la Parohia Malamuc, comuna Gherghița.
În Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, la Parohia Mavrodolu din Protopopiatul Pitești se cinstește ocrotitorul. În Eparhia Alexandriei și Teleormanului, în haine de sărbătoare este și Biserica 'Sfântul Haralambie' din Turnu Măgurele. Biserica, ridicată între anii 1901 și 1905, impresionează prin aspectul ei monumental. Este o copie a Catedralei episcopale de la Curtea de Argeș și a fost construită după planul arhitectului francez André Lecomte du Noüy.
În Episcopia Hușilor își vor serba al doilea hram parohia Lazna, Protopopiatul Vaslui, și Biserica cu hramurile 'Sfântul Gheorghe' și 'Sfântul Haralambie' din Huși.
Fragmente de moaște la noi în țară
Capul Sfântului Haralambie se păstrează la Mănăstirea 'Sfântul Ștefan' din Meteora. La noi în țară, fragmente de moaște se păstrează în biserica Mănăstirii Miclăușeni din Iași, alături moaștele a treizeci de sfinți. Alte fragmente se află la Mănăstirea Râșca, la Catedrala episcopală din Galați, la bisericile 'Sfântul Dumitru' - Poștă, 'Sfinții Arhangheli' - Oțelari, 'Sfântul Stelian' - Lucaci din București. Sfântul Mucenic Haralambie este cunoscut drept apărător de ciumă și de foamete, de aceea în Acatistul Sfântului se cântă: 'Bucură-te, izbăvitorule de ciumă și de foamete!'
__________________
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie.
(Părintele Alexander Schmemann)
|