Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Chiar cu putin timp in urma am redeschis un thread mai vechi la Pocainta despre Slava Desarta , si am facut aceasta , nu intamplator , ci ca un semnal de alarma , vazand cat de usor trecem peste cele grave , si cat de usor suntem inclinati spre povestile "siropoase" si spre laudele celor din jur . Nu-i gluma fratilor , si sunt sigur ca multi inteleg ce vreau sa spun . Sa ne ferim de Slava desarta si de purtatorii ei . . . !Un efect al slavei desarte, este ca il transpune pe om intr-o lume ireala si sub inspiratia ei nefasta, el isi imagineaza ca are tot felul de calitati, si merite, multe bunuri, se vede pe sine in situatiile si in pozitiile cele mai inalte care ii aduc admiratia si laudele celorlalti. Aceasta situatie, aduce dupa sine instrainarea omului de realitatea in care traieste, ii paralizeaza puterea de viata, aducandu-i sufletul intr-o stare de amortire. Acest proces de inchipuire, poate sta la originea unor accese de delir sau a halucinatiilor, asa cum constata Sfantul Evagrie ca, inceputul ratacirii mintii este slava desarta. Ea deschide poarta tuturor celorlalte vicii. Sfantul Marcu Ascetul o numeste pricina a tot pacatul, pentru ca aduce in suflet mandria, judecarea si defaimarea aproapelui, impietrirea inimii, neascultarea, ura, invidia, certurile, minciuna, vorbele desarte, frica, desfranarea, pasiunea pentru bani si avutie, si asa cum am aratat: tristetea.
Sa incercam sa tinem inchisa poarta sufletului pentru patimile care ne pot distruge sanatatea si viata, dar sa o deschidem larg, pentru binecuvantarile pe care ni le da Dumnezeu, caruia sa-I cerem ajutorul si sa-I multumim, si slava sa-I inaltam neincetat , si asta nu o spun eu , nu-i inventia mea , ci invatatura Sfintilor Parinti .
Va cer scuze pentru aceasta cam lunga paranteza !
Doamne ajuta!+
|
Frate, iartă-mă! Aș vrea să spun și eu un cuvânt la cele postate de tine. Iartă-mă, căci n-am îndrăznit până acum să o fac, de teama de a nu te mâhni, de a creea vrajbă, și din stima pe care ți-o port! Nici acum nu știu dacă fac bine, dar ăsta e unul din momentele când mai risc și eu.
Îți mulțumesc pentru cuvintele culese din învățătura Sfinților Părinți. Sunt de un folos inimaginabil, și tare mi-e teamă că nu le-am înțeles complet, darămite să și aplic cele scrise.
Întrebarea mea pentru tine, frate, este: Dacă mie mi se pare că un frate o ia pe cărarea întunecată a mândriei și a slavei deșarte, spunând o poveste siropoasă, eu ce fac?
Ce fac mai întâi? Stau și mă analizez pe mine însumi, să văd dacă nu cumva eu sunt cel ce e greșește, defăimând, fiind invidios și mândru? Sau îl atenționez pe frate de pericolul ce-l pândește, ori îl mustru cu asprime, cu impresia că o fac spre îndreptarea lui?
În ambele cazuri pot să mă înșel. Dar mai degrabă caut să văd dacă nu cumva eu mă aflu în delir, înstrăinat de realitate, dornic de a mă afirma ca și povățuitor. Mai degrabă mă judec pe mine decât pe celălalt. Mai degrabă cer ajutorul duhovnicului, pentru a mă învăța cum să procedez în astfel de situații.
Iartă-mă dacă am spus ceva ce ai mai spus și tu, frate. Poate n-am înțeles firul discuției, și am căzut și eu în slava asta deșartă. Dacă așa o fi, iartă-mă că am îndrăznit să-ți răspund! Și sper să învăț din greșeala făcută! Maica Domnului să te miluiască, frate!