Nu e vorba de a da un ajutor numai celui drept si/ sau virtuos, dar ar fi bine sa stim la cine ajunge ajutorul nostru. Cand dai direct, e mai usor, poti zice ca ai ascultat glasul inimii si cel putin vezi persoana pe care o ajuti, poti avea un "feeling" fata de ea, iti poti forma o parere, chiar si superficiala, despre cine este...
Dar ar fi pacat sa fim "pacaliti" cu o situatie fantoma, sau ajutorul sa nu ajunga la tinta.
Imi cer iertare de banuielile mele. Parintele Nicolae Steinhardt zicea despre calitatile unui crestin:
"...că are încredere în oameni, nu-i bănuitor. Și încrederea e prima calitate a boierului și cavalerului, bănuiala fiind, dimpotrivă, trăsătura fundamentală a șmecherului. Gentlemanul e cel care - pînă la dirimanta probă contrară -are încredere în oricine și nici nu se grăbește, avid, să dea crezare defăimărilor strecurate pe seama unui prieten al său. La șmecheri și la jigodii reacția numărul unu e întotdeauna bănuiala, iar neasemuita satisfacție - putința de a ști că semenul lor e tot atît de întinat ca și ei."
Totusi tot el recomanda dreapta socotinta.
Eu m-am mai ars.... asa ca sa nu-i judecam pe cei care isi pun intrebari...
|