În prealabil postat de CelMandru
Frate, iartă-mă! Aș vrea să spun și eu un cuvânt la cele postate de tine. Iartă-mă, căci n-am îndrăznit până acum să o fac, de teama de a nu te mâhni, de a creea vrajbă, și din stima pe care ți-o port! Nici acum nu știu dacă fac bine, dar ăsta e unul din momentele când mai risc și eu.
Îți mulțumesc pentru cuvintele culese din învățătura Sfinților Părinți. Sunt de un folos inimaginabil, și tare mi-e teamă că nu le-am înțeles complet, darămite să și aplic cele scrise.
Întrebarea mea pentru tine, frate, este: Dacă mie mi se pare că un frate o ia pe cărarea întunecată a mândriei și a slavei deșarte, spunând o poveste siropoasă, eu ce fac?
Ce fac mai întâi? Stau și mă analizez pe mine însumi, să văd dacă nu cumva eu sunt cel ce e greșește, defăimând, fiind invidios și mândru? Sau îl atenționez pe frate de pericolul ce-l pândește, ori îl mustru cu asprime, cu impresia că o fac spre îndreptarea lui?
În ambele cazuri pot să mă înșel. Dar mai degrabă caut să văd dacă nu cumva eu mă aflu în delir, înstrăinat de realitate, dornic de a mă afirma ca și povățuitor. Mai degrabă mă judec pe mine decât pe celălalt. Mai degrabă cer ajutorul duhovnicului, pentru a mă învăța cum să procedez în astfel de situații.
Iartă-mă dacă am spus ceva ce ai mai spus și tu, frate. Poate n-am înțeles firul discuției, și am căzut și eu în slava asta deșartă. Dacă așa o fi, iartă-mă că am îndrăznit să-ți răspund! Și sper să învăț din greseala făcută! Maica Domnului să te miluiască, frate!
|