Citat:
În prealabil postat de Marius D
Parerea ce predomina pe acest site este ca fumatul e un pacat pentru ca:
1. degradeaza/distruge trupul si, prin extensie, intreaga fiinta umana;
2. e o placere/dezmierdare trupeasca;
3. ambele ori alte motive.
M-ar interesa parerile voastre.
|
Părerea mea este că fumatul nu este păcat. Păcatul nu este ceea ce degradează ori distruge trupul, fiindcă, dacă ar fi așa, ar trebui să considerăm că și consumul de ciocolată (ca să nu mai spun de alcool) este păcat. Diabetul și obezitatea fac ravagii cel puțin cât pneumopatiile. Nici nu poate fi definit păcatul ca plăcere sau dezmierdare trupească, fiindcă ar însemna ca ori de câte ori îmi sărut iubita, sau o mângâi, să păcătuiesc.
Deci, păcatul trebuie să fie altceva. Dar ce anume ? Cred că păcatul e ceva care ne desparte de Dumnezeu. Ceva așa de rău, încât Dumnezeu, care e așa de bun, nu putea lăsa lumea în ignoranță cu privire la ce este păcat și ce nu este păcat. Drept pentru care, eu cred că El ne-a lăsat o carte, în care sunt listate o serie întreagă de păcate. Și, mai mult decât atât, ne-a lăsat o instituție, care să ne lămurească în fiecare epocă ce este și ce nu este păcat. Iar această instituție se cheamă, simplu, Biserica. Deci, atunci când Biserica va defini fumatul ca păcat, aceasta va fi și convingerea mea. Deocamdată, prin enciclica "Humanae Vitae", a definit contracepția ca păcat, și încă păcat de moarte. Dar nu fumatul. Prin urmare, e foarte simplu: dacă aplic contracepția, ies din starea de grație sfințitoare, fără de care mântuirea nu este cu putință. Dacă fumez, nu ies din starea respectivă și pot, în bună conștiință, să mă împărtășesc.