Nu socotiti ca am venit sa aduc pace pe pamant. Nu am venit sa aduc pacea, ci sabie.
Iar in ce priveste conceptul de fraternitate, eu nu l-am prea intalnit. Ar fi si problematic pt ca nu pot vorbi de fraternitate in Hristos decat despre persoane care chiar traiesc intru Hristos, ceea ce este o raritate. Se foloseste termenul biserica pt comunitatea crestina.
Indiferent daca te-ai gandit sau nu la deviza franceza, de acolo s-au raspandit aceaste idei in lume.
Originea acestei lozinci este masonica.
"Originea devizei Libertate, Egalitate, Fraternitate continuă să suscite controverse. Le Moniteur Universel din 27 februarie 1848 anunța că guvernul provizoriu a decis să înscrie sub drapelul național, cuvintele “Republique Française, Liberté, Egalité, Fraternité“. Cîteva zile mai tîrziu, o delegație a Marelui Orient al Franței afirma în prezența guvernului provizoriu că “francmasonii au purtat dintotdeauna, pe baniera lor, aceste cuvinte: Libertate, Egalitate, Fraternitate”. Într-o circulară din 7 aprile 1848, Marele Orient al Franței se felicita să fi asistat la triumful valorilor masonice “Libertate, Egalitate, Fraternitate”. "
(Citat de pe un site masonic)
Alt citat (prefer sa nu dau sursele, ca nu sunt crestine, iau citatele de la ele de acasa):
În timpul unei alte revoluții, cea de la 1848, generalului mason Giuseppe Garibaldi i-a fost reamintit de către șefii săi secreți sensul acestei devize: „Libertatea înseamnă independență fără limite, sustragerea noastră față de orice autoritate, nerecunoașterea niciunei voințe, nici a unui Rege, nici a unui Papă, nici măcar a lui Dumnezeu. Independența totală față de cer și față de pământ. Emancipare! Cu această pârghie vom distruge religia și legătura omului cu Dumnezeu. Egalitatea înseamnă expropiere, abolirea dreptului ereditar, echilibrul salariilor. Cu ajutorul acestei pârghii și speculând lăcomia umană vom face să dispară aristocrația. Fraternitate înseamnă fraternitate în interiorul frăției francmasonice pentru a constitui un stat în Stat prin mijloace independente și necunoscute Statului, un stat superior Statului și un stat contra Statului.”
|