Citat:
În prealabil postat de ovidiu b.
Intelectul nostru e structurat dialectic; adică: orice idee apare în câmpul luminos al conștiinței, trezește, prin inducție, și ideea contrară. De aceea, să nu te miri că: plecând să realizezi o idee, te poți trezi făcând exact contrariul ei.
|
Nu stiu la ce inductie te referi cand vorbesti despre suflet, eu o asociez cu lectiile de fizica, psihicul avind alta natura decat obiectele studiate de fizica, de fizica electricitatii si magnetismului...
Interessant ca ai adus in discutie o idee agreata de psihologia cognitiva in ultimii ani, e vorba despre un model al teoreticienilor englezi numit "modelul Co-ex", dupa care, spun aici fff concis, informatiile sunt structurate in memoria noastra afectiva pe cupluri bipolare, un afect negativ fiind conexat cu unul pozitiv, asa cam ca o gantera cu doua bile la capat, una alba una neagra...
In fine, e un model, o intreaga teorie sprijnita pe date empirice.
Cateva trimiteri din experientale practice (citez din autori, acum nu spun din practica mea): in sedinta de hipnoza, un client care practica relaxarea pe imagini pozitive, devine dintr-odata agitat si capata acces la un continut terifiant, conexat in adancul inconstientului cu imaginea pozitiva.
Un altul, in stare emotionala pozitiva, traind chiar beatitudinea pe fondul muzicii de relaxare imprumutata de la prietenii nostri orientali, se ridica in picioare si ii da in cap terapeutului cu o vaza de flori (terapeutul a supravietuit si a povestit scena).
Him... mistere, mistere....
Mai bine ne vedem de oile noastre, ca in psihologie trebe niste ani buni si grei de studiu si formare practica. Haideti sa ne vedem mai bine de-ale noastre...