În prealabil postat de cristiboss56
Nu vreau sa ne indepartam si mai mult de subiectul acestui thread binevenit si de folos , dar am sa-ti spun cu mult drag niste cuvinte . In rest ar fi bine sa mergem in discutii la Topicul Pocainta , unde este un thread despre Slava Desarta . Esti unul dintre cei multi de aici care imi aduce multa liniste cand te citesc cu toate ca "numele" tau e spre aceasta slava nenorocita si perfida . Aceasta slava este lipita extrem de bine de mandrie , iar rezultatul , finalitatea , ca sa-i spun astfel , este trufia . Aceasta slava are darul de a schimba firea omului , si multi dintre noi cad in aceasta slava , dar important sa conastientizam aceasta si sa ne indepartam de ea . Sti ce spun Sfintii Parinti , ca si atunci cand postesc , ma slavesc in desert , iar atunci cand inchei postirea si nevrand sa arat aceasta altora , cad din nou in slava desarta . Daca ma imbrac frumos sa ies in evidenta , savarsesc slava desarta , iar de ma imbrac saracacios , din nou ma mandresc , si iar cad . " Omul plin de slava desarta este un crestin idolatru , in afara arata ca slujeste lui Dumnezeu , dar in realitate urmareste sa placa oamenilor . Cel cuprins de acest pacat este tot omul care vrea sa le arate pe ale sale . . . ". Deci , te rog sa fi atent la cele scrise , caci nu-mi place sa scriu mult , dar o fac pentru tine de asta data , si cad voit in Slava Desarta , si imi asum aceasta , acum si aici .
Vai , vai , ce nenorocit am fost , prin cate am trecut . . . , bla , blauri , citite nu odata , ci de zeci de ori pe acest forum ! Cate marturisiri la minut , cate "regrete" , cate vorbe mari aruncate in stanga si dreapta , spre smintirea unui incepator , si nu numai . Te intreb pe tine , draga frate , cui foloseste cuvantul "sincer" , dar lipsit de o dorinta clara de indreptare , sau de o mentinere in mlastina pacatului . Slavit fie Domnul . . . , Domnul cu voi . . . , Hristos in mijlocul nostru . . . Amin de mii de ori , cuvinte ce nu stau bine deloc atunci cand sunt rostite fara acoperire duhovniceasca , spre smintire si slava desarta . Daca stiu ca am multe de indreptat si sunt in pacate mari , aleg mai mult tacerea ! Eu asa cred ca-i mai corect .
Te rog sa-mi ierti trcerea brusca de la una la alta , dar cu siguranta le vei intelege , daca nu acum , cu siguranta ceva mai incolo . Nu am voie , nu am dreptul sa imit sfintenia si cuvantul ei , atata timp cat sunt slujitor la doi stapani ! Ma intelegi , frate ? Cand vezi astfel de frati , sa-i tragi de maneca , sa-i atentionezi , dar nu inainte ca tu insuti sa fi scapat de pacatele in care se balacesc ei ! Pot ajuta , sau indrepta pe un fumator , pe un hot , pe un desfranat , inclusiv pe unul ce se masturbeaza , atata timp cat eu insumi sunt un hot , un fumator , un desfranat ? Pot vorbi eu ca un sfant , atata timp cat sunt frate cu dracul ? Pot fi eu oare doar teoretician in ale credintei , fara sa indrept cele pacatoase si puturoase din mine ? Pot fi eu dascal , fara a avea habar de abecedar ? Ia uite ce spune Ion Sinaitul : "Smerit cu adevarat este cel a carui iubire nu se imputineaza de cei care rad de el . Multe si neobisnuite mbie pe robul ei . In Biserica pe cei trandavi ii face ravnitori , pe cei fara voce ii face placuti la cantare , pe cei lenesi ii face priveghetori . Cand cei stapaniti de slava desarta sunt cinstiti , devin mandri , si cand sunt dispretuiti , tin minte raul" , si reactioneaza , se supara ca sunt certati , mustruluiti mai tare , si asta lesne se vede pe aici . N-ai observat , cata multumire , cate bla-blauri , auzi cand cineva ii adreseaza altcuiva felicitari , multumiri , laude , iar cand indrazneste cineva sa mustre , sa certe , sa atentioneze , i se pune bata in mana , e considerat vrajmas ! Ce pacaleala , pentru cei pacaliti , sa crezi ca aici e vorba de rautate ! ! !
Scriam de halucinatii in postarea de ieri , pai sa sti ca ea exista , si nu-i inventia mea , e inventia diavolului ce-l stapaneste pe omul pacatos , cazut in pacate mari , si care teologiseste vrute si nevrute spre placul auditoriului , al cititorului , al consumatorului de vorbe frumoase , si cam atat ! Sa-l mustri frate , sa-l certi , daca tu ai scaopat de acestea , caci ai obligatia sa-ti iubesti aproapele , si asta nu se face ascunzand mizeria sub covor !
Ia sa mai vedem ce spun Sfintii parinti : "Cand diavolul trufiei ii stapaneste pe robii sai , atuci li se arata fie in somn , fie cand sunt treji , sub infatisarea unui sfant sau unui inger . Si inseala , aratandu-le , chipurile , descoperirile unor taine sau ale altor harisme . Astfel , acesti nefericiti dupa ce sunt inselati de diavol, isi pierd cu desavarsire ratiunea. . . " N-ai vazut cate stari sunt descrise de unii , stari de bine , icoane care-i privesc , ingeri care umbla prin vazduh , se simt sfinti dintr o data . . . ! Cata inselare . . . . !
Omul trufas se aseamana cu rodia , asta tot un adevarat Sfant Parinte a spus , care in timp ce pe dinauntru este putreda , pe ddeasupra este stralucitoare la vedere . Cel mandru nu are nevoie de diavol ca sa-l lupte , pentru ca el insusi a devenit diavol si cel mai grav , propriul sau vrajmas !
Da frate , sa-ti iubesti aproapele , si sa-l ajuti in indreptarea sa , iar de nu intelege , ii mai repeti , si iar si iar , il zgudui , si cand se va trezi , iti va multumi cu siguranta , iar de nu va fi asa , tu ti-ai facut datoria de frate , si de restul se va ocupa Dumnezeu !
Ma opresc , momentan aici , dar voi reveni cu mult drag pentru tine si nu numai , dar te rog sa ma ierti ca nu-mi place a scrie atat de mult . Inchei interventia mea cu un cuvant al Sfantului Ioan Sinaitul :
"Cei mai multi dintre noi spunem ca suntem pacatosi , si poate ca si credem. Ceea ce descopera insa smerenia adevarata in inima , este dispretul si umilirea din partea celorlalti " . . . , suntem extrem de departe , dar nu este imposibil in ajunge acolo unde ne-am propus , numai sa stim cea ce ne-am propus , nu numai teoretic , dar si practic !
Doamne ajuta !
|