Probabil ca pe acest forum exista si oameni care intr-adevar doresc sa discute serios si cu folos despre credinta . Probabil ca inafara celor ce mustesc de iubirea aproapelui si care , asa cum am mai spus, sunt cocosati de semrenie dar mai ales de confraterism pagubos (asociindu-se 3-4 impotriva unuia care pune in discutie lucruri absolut serioase), deci inafara de acestia probabil ca mai sunt si altii . Eu cel putin mai cunosc inca 2-3 si in asementiment cu interesul si marturisirea acestora mai postez si eu .
Asadar, pe postul despre ,,Cum va rugati in familie" (sau ma rog, ceva asemanator) am vorbit in mod special despre cuvintele Mintutitorului care nu ne porunceste degeaba cum sa ne rugam , cum sa ne retragem in chilia noastra si a inimii noastre tocmai pt. a putea atinge profunzimea (prin exercitiu progresiv) rugaciunii, a comunicarii cu Dumnezeu , a nu balmaji cuvinte doar din gura , exact cum insusi Mintuitorul spune . Pe dumnezeu nu il ,,atingem" , nu il intilnim cu orice vorbaraie desi noua ni se poate parea ca ce mai rugaciuni facem noi , vai, ne zdrobim cu totul . Exemplul monahilor despre pravila individuala este coplesitor .
Da, putem compensa/completa pravila zilnica atunci cind nu este cu putinta sa o implinim cu rugaciunea interioara , cu rugaciunea continua , cu rugaciunea din minastirea interioara , dar asta nu insemneaza ca inlocuim pravila zilnica cu compensatii culcindu-ne pe urechea ca zic eu 2000 de vorbe in interior si este bine . Exceptie facind de la acest nivel mirenesc al rugaciunii cei care cu adevarat sunt mai inaintati in credinta , chiar daca sunt tot mireni, si se pot concentra la rugaciune si in timpul altor activitati . Acolo este altceva .
Atunci a aparut un om bun si care pe stilul mieros a inceput sa ridice la rang de eruditie rugaciunile din familie , a mai gasit si 2-3 disponibili si a iesit o aiureala tocmai dintr-un subiect simplu . Ba lucrurile s-au mai si complicat ca din toata povestea aceasta m-am ales cu injuraturi despre care renumitul om bun nici prin cap nu i-a trecut ce face defapt : nu ca jigneste , dar ca este cu totul pe liga subiect, el raminind robit de rugaciunea colectiva ca practica deosebita . In casa , desi exista si scrieri despre cum sa faci din casa ta minastire , rugaciunea colectiva este didactica , are rol didactic , sau cel mul se face limitat in ajunul praznicelor imparatesti dupa care fiecare se separa si isi continua defapt adevarata discutie cu Dumnezeu .
Ba , claie peste gramada, au aparut si userite care inmuiate excesiv de ,,tandretea " cuplului exact acolo unde nu prea este nevoie au facut apologia rugaciunii sotilor impreuna spre mintuirea lor cica !
Se vede clar ca acea userita nu citeste zilnic macar la proloage deoarece avea marea sansa sa auda macar la ziua Sf. Vasile cel Mare despre familia vizitata de sfint , despre adevaratul mod in care se nevoiau si traiau si nu despre impresii emotional delicate familiale. Necitirea aceasta zilnica , lipsa acestui obicei, ne pagubeste cu totul . Duhovnicul nu poate fi cu noi in fiecare minut dar duhovnicii din carti , da ! Daca nu ne folosim astfel de ei saracim cu totul in timp ce noi strigam in gura mare cit de bogati suntem ! Si daca mai gasim si 2-3 care fac aceleasi pacate cu noi dar ne tin isonul , atunci ,,placinta" este gata !
Scriu toate acestea ca un raspuns pt. acel frate om bun , deasemenea, nu ca voiesc sa tulbur eu iarasi apele arhilinistite ale ,,fericitilor" si sa se inviforeze iarasi fara discernamint si sa tabareasca cu de-a totii la o intreaga atitudine de ,,pus la punct".
Nu, fac aceasta deoarece acum s-a ivit ocazia oportuna, corecta si defapt arhipropovaduita de sfintii bisericii in ceea ce priveste rugaciunea .
Si ca sa ma exprim si eu ca userul Cristiboss, ca nu sunt deloc fan al lui , postarea afisata aici pt. toti cei care infara de birfa si neostoire in discutii cauta in mod real mintuirea , este exceptionala si aduce o desvoltare a invataturii Mintutorului despre rugaciune .
Ba postarea din sfintul Ioan Cassian este atit de ampla, de bogata in semnificatii , incit ne arata si ce se intimpla cind nu putem cadea in rugaciune cum trebuie , unde ajungem defapt , si cita imprastiere si irosire de timp si duh facem fara a prinde chiar de veste . Fara a sti ce este cu noi desi asa cum a arata majoritatea exemplelor de pe threadul incriminat traiesc cu impresia ca ce mai treaba fac ei si ce rugaciuni duioase si puternice inalta ei si ca si mai mult de atit , cit de mult a incuviintat duhovnicii asemenea practici .
Duhovnicii judeca adevarul dupa cum il relatezi tu , el neputind cunoaste altceva.
Buna pilda acest post , bun acest thread ... dar 'om vedea cine si cu ce foloase ne alegem !
Last edited by zaharia_2009; 11.02.2012 at 21:47:42.
|