View Single Post
Vechi 11.02.2012, 21:25:47
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Cand anume au auzit-o? Acum 600 de ani, cand erati in aceeasi biserica? De atunci s-au nascut generatii intregi de oameni care nu au fost invatati decat ca religia lor este singura adevarata. Si nici un ortodox nu le arata ca ar fi altfel.

Ca au auzit de ortodoxie, este foarte posibil; asa cum ai auzit tu de biserica scientologica sau de Partidul Verzilor. Dar nimeni nu le-a aratat puterea mantuitoare care este in BO, pentru ca nimanui nu i-a pasat suficient de ei.
Cred ca e si o diferenta fata de cum inteleg neoprotestantii propovaduirea. Din cate imi dau seama in perceptia ortodoxa Dumnezeu are rolul cel mai important in luminarea cuiva, nu atragerea cuiva prin descriere a ortodoxiei. De aceea Apostolilor li s-a spus sa mearga doar sa vesteasca, nu sa stea sa convinga, cei ce erau pregatiti deja veneau la adevar.
De aceea se vorbeste de "cei alesi", un pasaj care a fost gresit interpretat de Fericitul Augustin prin predestinare si preluat de unii protestanti. Avem un exmple de convertire in Sfanta Scriptura, sutasul Corneliu. Nu un om a venit sa-i spuna adevarul, ci un inger. Si scrie si cum a fost ales, Domnul a vazut rugaciunile sale si straduinta sa.
Am dat un exemplu de curnad cu convertirea unui budist din SUA (cred ca era englez). In timp ce medita aude o voce ce spune ca ii lipseste Iisus. Era vocea lui, dar el nu spusese nimic. In copilarie fusese crescut protestant, dar ajunsese budist. Apoi in fiecare noapte la o ora fixa simte o prezenta si pana la urma un medic grec ii da o carte cu o paralela intre budism si crestinism si ajunge astfel la ortodoxie. El o numeste Lumină-Care-nu-este-lumină-Care-îmi-cunoaște-numele, povestirea se gaseste aici: http://www.nistea.com/buddha-convertit.htm
Asadar chiar daca un om nu are posibilitatea sa cunoasca un ortodox daca e sa vina in Biserica nu ramane pe drumuri, are Dumnezeu grija.
Dar majoritatea oamenilor nu cauta adevarul, nu ii intereseaza sau vor sa ramana in religia lor. Uite de exemplu chiar aici pe forum, cati eterodocsi nu au fost pe forum si au auzit pana in cele mai mici amanunte de ortodoxie, dar au ramas tot in cultul lor. Asa se intampla de obicei, doar cei ce cauta adevarul il si gasesc.
Reply With Quote