Subiect: Everghetinosul
View Single Post
Vechi 16.09.2007, 14:03:12
OvidiuO OvidiuO is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.08.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de urzicuta
multumim mult Ovidiu.Doamne ajuta!
Sa multumim intr-adevar Sfintilor Parinti !
Doamne ajuta !

Avva Matoes a zis: "Cu cat un om se apropie de Dumnezeu, cu atat se vede pe sine a fi mai pacatos, caci atunci cand profetul Isaia (aprox. 701 i.Hr.) l-a vazut pe Dumnezeu, el s-a numit pe sine ticalos si pacatos".

Acelasi Batran zicea: "Cand am fost tanar, am crezut ca mai faceam cate ceva bun, insa acum ca sunt batran, vad ca nu am nici o singura fapta buna sa arat."
Un frate l-a intrebat pe avva Matoes:
- Cum se face ca monahii din Sketis au izbutit sa faca mai mult decat spunea porunca, iubindu-si dusmanii mai mult decat pe ei insisi ?
- Pana acum, a raspuns Batranul, nu L-am iubit nici chiar pe Cel Care ma iubeste tot atat de mult cat ma iubesc eu.

Avva Iacov a zis: "L-am vizitat o data pe avva Matoes si, in timp ce plecam, i-am spus:
- Vreau sa vizitez chiliile sihastrilor.
- Saluta-l pe avva Ioan in numele meu, mi-a zis Batranul.
Astfel, atunci cand am mers la avva Ioan, i-am zis:
- Avva Matoes te saluta.
Batranul a raspuns cu incantare:
- Avva Matoes este "intr-adevar un israelit in care nu se afla viclesug !"
Dupa un an, l-am vizitat din nou pe avva Matoes si i-am transmis salutul lui Ioan catre el. El a raspuns cu modestie:
- nu sunt vrednic de lauda Batranului. cu toate acestea, sa stii ca atunci cand auzi un Batran cinstind pe semenul sau mai mult decat pe sine, poti fi sigur ca acest om a atins inaltimi mari; caci aceasta este ceea ce reprezinta in mod exact desavarsirea, ca un om sa-si cinsteasca pe aproapele mei mult decat pe sine insusi.
Reply With Quote