Tot din "Celălalt Noica" - o lucrare ce cuprinde mai multe conferințe, susținute de către părintele Rafail Noica, atunci când a venit în România pentru prima dată după revoluție:
„Am simțit că așa trebuie să mă întorc: să mă spovedesc, să mă împărtășesc. Și, spre uimirea mea, în zilele următoare – nu știu dacă numai în prima sau și în următoarele zile – am avut așa o trăire, pe care nici nu știu cum s-o descriu, dar așa o deschidere, așa o luminare, că am înțeles Ortodoxia ca fiind nimic altceva decât firea omului. Spun cu cuvintele de acum, atunci nici nu știam cum s-o exprim, dar așa o simțeam. Omul, prin fire, este ortodox. Chinez, libian, negru din Africa, pieile roșii, orice-ar fi el, prin firea lui este ortodox. Nu este vorba dacă Ortodoxia era mai adevărată decât protestantismul, dacă este mai adevărată, pur și simplu mai dreaptă, mai adâncă sau cea mai dreaptă sau cea mai adâncă etc. Ortodoxia este singura realitate a omului, este în firea omului. Această fire, puțin câte puțin, s-a conștientizat. Omul și-a pierdut-o prin căderea în păcat și Psalmul îl plânge pe om ca tot omul fiind mincinos, dar cred că trebuie înțeles oarecum ca traducerea în slavonă: „tot omul este minciună”. Omul, dacă nu și-a găsit – să vorbim într-un limbaj modern – identitatea lui, rămâne în minciună. Omul este minciună, până când, în Hristos, devine adevăr ca și Hristos Care S-a numit Adevăr.”
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
|