Tot din "Celălalt Noica"
„Deci, obiectiv, e rătăcire, subiectiv, Dumnezeu singur știe. Căci dacă nu m-aș fi îndepărtat, dacă n-aș fi trăit Ortodoxia ca un convertit, poate că n-aș fi putut niciodată să o văd în frumusețea ei strălucitoare drept singurul adevăr al istoriei. Nu trebuie nici să aibă nume, n-a trebuit nici să aibă geografie, dar așa a fost. Revenind la dialogul cu ceilalți, cred că, în primul rând, trebuie respectat omul chiar și-n smintelile și-n revoltele lui, căci cine știe de unde vin acestea și unde este rana. De multe ori, rana suntem noi, care am reprezentat greșit ceea ce credem. Deci, smerenie! Și, dacă este cu putință – și asta se simte mai mult decât se poate gândi – omului aceluia i se poate spune un cuvânt. Dacă sunt nesigur, îi spun în general un cuvânt de genul acesta: nu te poate convinge omul, nu căuta convingere de la om; începe cu rugăciunea, cere-I Domnului să convingă inima ta; eu pot să-ți spun mii de lucruri, dar nu de la mine vreau să te convingi, de la om, ca să te smintești mai târziu, mai ales acum, când ești bombardat cu tot felul de ideologii și filosofii și cu nedreptățile istoriei. În general, în Biserica ortodoxă care a păstrat noțiunea de ipostas, de persoană, problema trebuie pusă ipostatic, personal. De aceea, fiecare persoană trebuie să intre în dialog intim cu Dumnezeu. Esențial ne regăsim după aceea." (părintele Rafail Noica)
"Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis)
Câteva gânduri scrise de mine:
http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca
|