Citat:
În prealabil postat de Mihailc
Am postat acum câteva luni pe forum, un fragment din însemnările sfântului Nectarie de la Eghina, pe marginea acestei aroganțe nesăbuite a pravoslavnicilor, legată de ”scaunele cele dintâi la ospățul veșnic”. O să găsești acolo un exemplu de gândire duhovnicească asupra acestor aspecte.
Să vrei binele aproapelui heterodox pănă la capăt (adică mântuirea), nu-i totuna cu validarea adevărului ideilor lui ”religioase”. Și atitudinea asta n-are nimic de-a face nici cu ”corectitudinea politică” (pe o invocă mulți pe-aici fără să aibă habar ce înseamnă), nici cu ”ecumenismul” (alt termen ”fantomă” vehiculat pe forum cu voioșie semidoctă).
|
Desigur, se pot posta si interpretarile docte ale "corectitudinii politice" si "ecumenismului". Din punctul meu de vedere am dat intelgerea corecta, doar daca nu se vrea relativizarea si a acestor cuvine.
Pasajul din Sfantul Nectarie se refera la neiubirea aproapelui. Iar Sfantul Nectarie spune de cei ce au ravna dar nu au cunostinta, adica nu cunosc invatatura Bisericii. Cred ca termenul e de zelotism.
Daca se sugereaza cumva ca sfantul Nectarie sau alti sfinti s-ar fi referit la conceptii moderne folosite azi e doar o intelegere gresita. Ravnitori fara cunostinta sunt considerati toti cei ce au intiat o erezie sau schisma. Probabil e scos din context, nu scrie exact la cine se refera, se poate sa nu se refere la ortodocsii zelotisti.
Iata si invatatura Sfantului Nectarie, cea adevarata. Titlul cartii sale este
"De ce Papa și supușii lui s-au despărțit de Biserica lui Hristos"
Iata si citatul din carte:
https://apologeticum.wordpress.com/2...a-lui-hristos/
"
Cei care cred primesc Duhul Sfant, Care constituie totdeauna asezamantul Bisericii, infatisand-o pe ea Una, Sfanta si Soborniceasca. Cine dar poate sparge aceasta unitate? Este zadarnica asadar pretentia unei legaturi exterioare si a unei alte credinte, mai ales a uneia respinse de Scripturi, pentru a asigura mantuirea celor ce cred in Domnul Iisus Hristos.
Daca (Sfantul) Fotie nu exista, cu adevarat n-ar fi existat nici schisma, insa n-ar fi existat nici Ortodoxie, nici popoare ortodoxe, ci ar fi existat o robie spirituala si un mod de gandire religios si etnic gresit. Pe amandoua acestea Fotie le-a salvat prin lupta lui impotriva invaziei apusene."