View Single Post
Vechi 18.02.2012, 13:56:06
Adriana Cluj
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Fratilor, sigur stiti ca peste cateva ore incepe Sfânta Liturghie si pomenirea mortilor. Am fost la un supermarket sa imi iau un suc si am vazut persoane care se pregateau sa cumpere din putinul lor, pentru pomenire. Nu stiu daca ii va folosi cuiva acum acest mesaj, avand in vedere ora extrem de inaintata, dar e bine sa stim ca trebuie mai ales sa participam la Sfanta Liturghie, sa dam pomelnicul inainte de iesirea cu Sfintele Daruri. Vedeti ca sunt biserici in care se face doar parastas, fara liturghie! Pomenirea la sfanta Liturghie este mai importanta pentru sufletul mortului decat parastasul sau decat masa in familie. Bine, in astfel de situatii, e bine sa fim mai de dimineata, ca sa si prindem loc pe masa pentru coliva. Nu venim la 9-10 si ne trezim ca nu e loc de aruncat un ac. Plus ca in unele biserici slujba incepe mai devreme, de la 7. Trebuie sa ne interesam din timp.

..
Subscriu. Si mai adaug ceva. Nu stiu cati vor fi de acord cu mine dar dintr-o experienta dureroasa (parastasul de un an al fiicei mele), am hotarat ca sa nu mai fac niciodata masa acasa sau in alta parte (restaurant), cu invitati la parastas. Uneori se intampla, ca dupa un paharel, cativa sa uite la ce au venit, nu ca as fi asteptat sa jeleasca, dar un pic de simt la masurii nu strica, iar parastasul sa nu devina un fel de petrecere. In acest fel, am hotarat ca dupa slujba de pomenire sa impart acolo in biserica (sunt destui nevoiasi, care chiar au nevoie, nu neaparat cersetori, sunt batrani amarati care nu cer, dar au nevoie....) ceea ce pregatesc (caut sa fie ceva care poate fi impartit, sau chiar pachetele cu bucate specifice, la Paste sau Craciun pentru cei care nu si le pot permite). Azi, cand am vazut ca era foarte multa lume in biserica, participand la pomenire, mai multi participanti decat nevoiasi, am luat brusc hotararea sa nu ne dam mancare unii la altii, care oricum avem ce manca acasa, ci sa le duc undeva unde este nevoie si este bine primit si poate chiar asteptat. Sunt camine de copiii, camine de batrani... se gasesc locuri unde sa dam.

Last edited by Adriana Cluj; 18.02.2012 at 19:08:36.
Reply With Quote