[quote=Mihnea Dragomir;431356]
Mă tem că sunteți victima unei propagande comuniste, precedată și succedată de una liberal-modernistă, ale cărei clișee au fost mereu sintagme precum "viața mizeră a țăranului". Sau, din același registru "a se arunca la lada de gunoi a istoriei" etc. Ca să mă refer numai la pretenția că accesul la educație era redus sau că posibilitățile de ascensiune socială erau practic inexistente, am să mă limitez a menționa doar scriitorii mari, ale căror biografii (grosso modo) probabil că vă sunt cunoscute. Oameni precum Creangă, Rebreanu, Goga, etc, etc, proveneau direct din rândurile țărănimii. Foarte puțini dintre ei proveneau, precum Alecsandri, din rândurile suprastructurii sociale. Comparați cu câți colegi țărani ați avut dv la facultate. Abia astăzi, în urma dezastrului social rezultat ca urmare a democrației universale, este foarte greu, dacă nu imposibil, unui tânăr țăran să acceadă la educație înaltă. Și la schimbarea clasei sociale, alta decât că din țăran devine lumpen-muncitor amenințat de șomaj. În vremea bunicilor noștri, încă se mai putea. Chiar și în vremea părinților noștri, cu toată vitregia comunistă, încă se mai putea. Mult mai greu se mai poate în zilele noastre.
Aceia erau exceptii. Pai cum , in comunism nu erau majoritatea fii de muncitori si tarani in facultate din moment ce restul erau in inchisori?
Nu sunt de acord ca este imposibil ca taranii sa ajunga la facultate in ziua de azi, eu am avut in marea lor majoritate doar colegi tarani la facultate.
|