View Single Post
Vechi 23.02.2012, 17:25:24
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de FlaviusM Vezi mesajul
Exact, conceptele de egalitate si nediscriminare sunt astazi intelese altfel decat in 1866. Pentru anul 2012, folosim intelesul modern, nu cel valabil in secolul XIX. Votul cenzitar era atunci compatibil cu aceste idei, acum nu mai este.
Nu știu dacă folosm înțelesul "modern" fiindcă vrem noi, sau îl folosim fiindcă el corespunde unui mainstream, noi fiind încorporați în el fără să o dorim neapărat: prin educația primită în școli, prin lecturile pe care bibliografiile obligatorii care ni s-au cerut, prin alte metode de care arta îndoctrinării oamenilor niciodată nu a dus lipsă.

Citat:
Mi se pare ca ocoliti problema generala si va folositi strict de exemple izolate. Cati analfabeti existau in 1880 pentru fiecare Rebreanu sau Creanga? Oricum, se poate gasi fara probleme care este proportia de indivizi cu educatie superioara si veti vedea ca procentual, din populatia Romaniei, aceasta proportie este net superioara azi fata de epoca pe care o luati ca etalon.
Domnule, eu nu am contestat că, procentual, cei care au făcut studii medii și superioare sunt, astăzi, mult mai numeroși decât în trecut. Foarte mulți au pierdut prin școli timp pe care l-ar fi putut folosi mai bine decât au făcut-o. Rezultatul este că vedem măturători cu liceul făcut, taximetriști cu diplomă de ingineri în dulap și farmaciste care sunt vânzătoare de medicamente. Un alt rezultat este semi-analfabetismul absolvenților, expresie a unui învățământ de tip fabrică. Vedem oameni cu studii superioare care scriu "a-m considerat ca", "in timpul la concediu meu" și alte năzbâtii din registrul limbajului șoferesc.

Citat:
Nu conteaza pretul unui gram de aur cata vreme viata majoritatii populatiei este mizera. Nu de statistici vorbim aici, ci de nivelul practic de trai, care este de fapt ceea ce conteaza. Asa cum am spus, in comparatie cu situatia de azi, in medie, oamenii de atunci traiau mai putin, aveau o educatie mai redusa, acces la servicii de sanatate extrem de restrans, protestie sociala practic 0, posibilitati de avansare sociala minime, drepturi mai putine decat astazi. De ce ne-am intoarce la o astfel de situatie?
Unele dintre cele menționate, precum faptul că trăiau mai puțin, sunt consecința unor câștiguri de ordin tehnic, în acest caz legat de antibiotice. Sunt lucruri care oricum s-ar fi petrecut. Este ca și când ați pune problema: "domnule, astăzi, în democrația universală, avem metrou. Unde ai văzut dumneata metrou pe vremea lui străbunicu'? Deci, vremurile de azi sunt mai bune!"
A fi cu adevărat tradiționalist nu înseamnă a viza o lume în care antibioticele să fie interzise, sau în care oamenii să nu beneficieze de internet ori de lumină electrică, după cum conții de azi nu mai merg în șarete, ca străbuncii lor, ci folosesc automobilul. Toate acestea, însă, nu au nicio legătură nici cu ordinea socială, nici cu forma de guvernare.

Citat:
Sper ca realizati ca decizia concentrata strict si oficial numai la nivelul marilor oameni de afaceri nu va duce la o crestere a salariilor, ci probabil la o scadere a lor, in paralel cu schimbari la nivelul legislatiei muncii defavorabile salariatilor sau chiar, in timp, la o legislatie restrictiva si pentru micile afaceri.
De ce credeti ca trecerea spre "mai putine scoli si spitale" e ceva bun?
Mai întâi, decizia nu ar fi concentrată strict la "nivelul marilor oameni de afaceri", după cum în trecutul României clasice nu a fost astfel. Votul bazat pe colegii înseamnă că toate stările sociale sunt prezente în Parlament, dar că, în cazul celor care plătesc impozite mici, norma de reprezentare este alta, potrivită contribuției lor.
Pe urmă, când echivalați "conducere de către oameni de afaceri" cu "salarii mici", iarăși sunteți victima unei gândiri de tip "lupta de clasă", a unei viziuni, în esență, stângiste, în care baronii industriei, împreună cu latifundiarii, s-ar întâlni sub o Cupolă și ar spune: "Așaaaa, și acum să facem noi niște legi ca să-i radem pe muncitori și pe țărani". În realitate, orice angajator care vrea să nu-și taie craca de sub picioare își dorește angajați care să fie mulțumiți de starea lor.
Mai apoi, vorbiți de o fisură apărută, de care ar trage folos numai marii oligarhi. "Legislație restrictivă pentru micile afaceri" eu văd acum. Și văd asta la modul cuantificabil, numărând câte magazine mici, deținute de câte o familie și având un număr mic de angajați s-au mai închis pe Șoseaua Ștefan cel Mare și câte Mega-Image-uri, agenții ale marilor bănci sau terminale ale lanțurilor farmaceutice au apărut în locul lor. Încă și mai îngrijorător este că, în ultimul an, nici măcar din acestea nu au mai apărut, ci în locul lor apar cearșafuri pe care scrie "Spațiu de închiriat" sau "For sale": semnul sigur al crizei.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 23.02.2012 at 17:47:45.
Reply With Quote