Citat:
În prealabil postat de sophia
1. Exista o cantare care se numeste "Pre stapanul si arhiereul nostru".
De ce este stapanul nostru? Mie nu-mi place.
Exista cineva, in afara de Tatal care sa fie stapanul nostru in cadrul credintei?
|
Cuvantul lui Dumnezeu ne arata in multe locuri ca noi avem
un singur Stapan care ne este
Domn si care ne este
Tata:
"Daca sunt Tata, unde este cinstea care Mi se cuvine? Daca sunt Stapan, unde este teama de Mine?" (Mal.1:6)
"Stapanilor, dati robilor vostri ce le datorati si ce li se cuvine, caci stiti ca si voi aveti un Stapan in cer."(Col.4:1)
"Caci s-au strecurat printre voi unii oameni, scrisi demult pentru osanda aceasta, oameni neevlaviosi, care schimba in desfranare harul Dumnezeului nostru si tagaduiesc pe singurul nostru Stapan si Domn, Iisus Hristos." (Iuda.1:4)
"Si "Tata" sa nu numiti pe nimeni pe pamant; pentru ca Unul singur este Tatal vostru: Acela care este in ceruri." (Mat.23:9)
---------------------
Evident ca in biserica trebuie sa existe o autoritate, asa si la servici, la fel si in familie. Insa Autoritatea Suprema in tot si in toate este Dumnezeu.
---------------------
Citat:
2. Am vazut in multe citate din diverse lucrari termenul "porunca", "poruncesc".
Iisus insusi foloseste f.rar acest termen, chiar nu stiu daca-l foloseste la oameni. Stiu ca i-a poruncit smochinului sa faca fructe.
In rest "va spun voua" sau alte forme.
Cine are totusi voie sa prunceasca?
Mi se pare ca si unii duhovnici/calugari folosesc acesti termeni cand ni se adreseaza.
In general mi e pare un termen care denota lipsa de semerenie.
|
Ai remarcat foarte bine. Iisus Hristos, ca Domn, este singurul care poate porunci.
Pe pamant, poruncile Lui nu veneau din El ci, plin de smerenie spunea adesea:
"...v-am facut cunoscut tot ce am auzit de la Tatal Meu." (Ioan.15:15)
Iata cele
doua mari porunci pe care Iisus le-a intarit in Noul Legamant:
"Iisus i-a raspuns: "Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau."
Aceasta este cea dintai si cea mai mare porunca.
Iar a doua, asemenea ei, este: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti."
"Va dau o porunca noua: sa va iubiti unii pe altii; cum v-am iubit Eu, asa sa va iubiti si voi unii pe altii." (Ioan.13:34)
Apostolii insa au inteles pe Domnul Iisus care le-a spus:
"Daca vrea cineva sa fie cel dintai, trebuie sa fie cel mai de pe urma din toti si slujitorul tuturor!" (Marc.9:35)
De aceea, asemenea Domnului lor, ei nu au poruncit de la ei ci au dus mai departe porunca data:
Preaiubitilor, nu va scriu o porunca noua, ci o porunca veche pe care ati avut-o de la inceput. Porunca aceasta veche este Cuvantul pe care l-ati auzit." (1Ioan.2:7)
"Si acum, te rog, Doamna, nu ca si cum ti-as scrie o porunca noua, ci cea pe care am avut-o de la inceput: sa ne iubim unii pe altii!" (2Ioan.1:5)
------------------------
Cine vrea sa ii urmeze lui Hristos sa ia exemplul lui Hristos!
------------------------
Citat:
3. Parinti, Sfinti parinti, etc.
Avem asa: Tatal (Dumnezeu)... Dar mai avem si alti parinti in credinta?
Cine ar fi acestia si de ce se cheama parinti?
Se mai spune (ina afara scripturilor) de "parintele" in sensul de preot. De ce?
|
Este indreptatita intrebarea ta. Eu nu mai numesc "parinte" vreun slujitor al Domnului. De cand am citit ceea ce insusi Domnul Iisus Hristos ne-a poruncit (ca si cum se stia unde se va ajunge):
"Si "Tata" sa nu numiti pe nimeni pe pamant; pentru ca Unul singur este Tatal vostru: Acela care este in ceruri." (Mat.23:9)
Termenul de
Tata din acest verset este din greaca
"pater", inseamna tata si este identic in manuscrisele originale ale Sf.Evanghelii cu termenul
"pater" tradus parinte.
Astfel, tot Domnul Iisus, cand se adreseaza lui Dumnezeu in rugaciune zice:
"...Te slavesc pe Tine, Parinte (pater), Doamne al cerului si al pamantului..."
-------------------
De multe ori am vazut slujitori ai Domnului care se numesc intre ei:
"Doamne ajuta, parinte!" -
"Doamne ajuta, parinte!". Seamana mai mult cu fariseii decat cu ceea ce ne spune Domnul sa fim:
"Voi insa sa nu va numiti rabi, ca unul este Invatatorul vostru: Hristos, iar voi toti sunteti frati. (Mat.23:8) - Asa, da!
Frate da, dar nu "
Parinte".
-------------------
"Sfinteste-i pe ei intru adevarul Tau; Cuvantul Tau este adevarul." (Ioan 17:17)