@Clementia. Am sa iti spun ce mancam eu si colegele la scoala. Poate o sa iti foloseasca. Sandwich cu zacusca,pateu vegetal , covrigi, strudel cu mere,nuci, biscuiti, gogosi,pizza, salate de fructe si/sau de legume, spagete cu sos de rosii. De post toate.
Voi aveti ceva cu margarina din magazine sau cu margarina in general? Intreb ptr. ca margarina facuta in casa e destul de buna, cel putin din punctul meu de vedere.
Margarina de casa
20 g grasime vegetala (grasime de palmier sau de cocos)
3 linguri de ulei vegetal
2 lingurite de galbenus
2 lingurite de lapte
Sare, suc de lamaie si verdeata
Mod de preparare:
Se topeste grasimea de palmier in bain-marie sau in cuptorul cu microunde. Cand acesta este gata se adauga 3 linguri de ulei de floarea soarelui (poate fi si ulei de in , rapita sau de masline) si se mixeaza dupa ce ulterior vasul a fost introdus intr-un bol cu apa cu gheata.
Compozitia se amesteca pana incepe sa se transforme intr-o smantana cremoasa, dupa care se adauga galbenusul. Se continua mixarea, se adauga laptele si un pic de suc de lamaie si iarasi se amesteca pana se intareste (devine de consistenta margarinei).
Dupa ce margarina este gata se adauga putina sare si un ingredient final care tine de geniul bucatarului. Poate fi verdeata, ceapa verde, sau orice condiment … un ultim detaliu dupa gustul fiecaruia.
Timp de preparare: 5-10 minute
-sare, lămâie și verdețuri se folosesc pentru obținerea unui gust bun al margarinei de casă; dacă se dorește obținerea unei margarine de casă cu un gust dulce se poate folosi de exemplu zahăr, vanilie, esență de rom sau de migdale etc.
-pentru îmbunătățirea gustului margarinei obținute chiar la tine acasă se mai pot include de exemplu alte verdețuri : mărar, tarhon, hazmatzuchi, chiar legume tăiate bucățele (castraveți, ardei, gogoșari, ceapă, ceapă verde, usturoi etc.), în funcție de gustul dorit sau destinația finală; se pot folosi de asemenea brânzeturi sau cașcaval ras.
Galbenusul se foloseste ptr. a lega ingredientele, el este un emulsificator si se poate inlocui cu lecitina de soia sau floarea soarelui ,sos de soia sau orice alt emulsificator.
In loc de lapte se poate folosi numai apă, în aceeași cantitate ca și în rețetă.
Video:
http://www.youtube.com/watch?v=VddvU...layer_embedded
Gogosi de post:
3 cesti apa, 1 ceasca ulei,1 ceasca zahar, 2 lingurite drojdie uscata sau drojdie proaspata cat o nuca mare, 1 lingurita scortisoara,
1 lingurita coaja rasa de lamaie, 1 lingurita sare, 1 plic zahar vanilat, faina cat cuprinde
Se dizolva drojdia in putina apa calda cu 1 lingurita de zahar. SE amesteca intr-un vas apa calda, uleiul, zaharul, sarea si mirodeniile. Faina se cerne intr-un lighean si se toarna drojdia si amestecul cu apa, ulei, zahar, sare+mirodenii. Se framanta bine avand grija ca aluatul obtinut sa fie moale. Se lasa aluatul la caldura sa creasca. Se intinde o foaie de 1 cm si se taie cu un pahar gogosile, apoi se mai lasa 15 min sa creasca. Se prajesc in ulei incins si apoi se pudreaza cu zahar sau se servesc cu dulceata.