Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu
Din moment ce atât regii cât și președinții sunt unii mai buni, alții mai răi, discuția n-ar trebui să fie despre persoane, ci despre sisteme.
|
Foarte just. Până ce nu vom renunța la cramponarea de persoane, nu vom vedea pădurea din pricină că atenția spre copaci ne împiedică.
Citat:
Să înțelegem în ce constă superioritatea monarhiei moderne (nu istorice) față de democrația actuală.
|
Aici, aș oberva că împărțirea monarhiei în "istorică" sau "modernă", ori, cum am citit frecvent, în "absolutistă" și "constituțională" este didactică și artificială. În linii mari, monarhia este monarhie-și-atât. Cum s-a ajuns la situația actuală, în care regii Europei au ajuns mai mult niște fotografii, niște marionete bune de plimbat ca să crească încasările din turism, este altă poveste: una tristă, în care ei au mică parte din vină. În orice caz, părerea mea personală este că o monarhie, chiar și una castrată așa cum vedem în multe țări europene, este preferabilă oricând unui "președinte-jucător", de care am "beneficiat" din plin în ultimele decenii.
Citat:
Ștaiful nu mi se pare un argument suficient,
|
Eu nu am spus că e suficient sau că e singurul argument, dar cred că e cel mai ușor de văzut de către oricine. Are și apologetica regulile ei, prima fiind să plecăm întotdeauna de la lucruri pe care evidența le impune și pe care oricine le poate constata cu ochii lui.