View Single Post
Vechi 26.02.2012, 19:04:34
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalul Vezi mesajul
E ilar sa-l acuzi pe celalat ca nu comenteaza subiectul ci persoana iar tu sa scrii zeci de propozitii despre el, modul lui de gandire si relationarile lui la ceilalti useri. E hilar intr-adevar.
Tu ori nu ai inteles, ori te prefaci ca nu intelegi. Si nu e prima data cand faci asta, pare ca ai o disociere de realitate.
Daca nu ai inteles iti explic punctual: tu ai raspuns la un mesaj desi nu ma adresasem tie. In loc sa iti scrii parerile tale, in cazul de fata despre adventism, Ellen White si ce mai voiai tu, ca in majoritatea cazurilor ai adaugat si ca cine nu crede ca tine (adica eu) e ignorant, rauvoitor sau bigot. Mai mult, ai mai spus ca e blasfemie ce am afirmat eu. De ce crezi ca pe langa faptul ca esti lasat sa iti scrii parerile tale, care de obicei sunt niste aberatii ale tale sau ale cultului tau, suntem bucurosi sa iti suportam si rautatile si sarcasmul?
Si dupa ce iti atrag atentia ca e a suta oara cand faci acest lucru tot tu spui apoi ca de ce nu am comentat mesajul si am scris despre tine. Uita-te si tu la alti useri eterodocsi sau ortodocsi, de obicei nu ataca userul sau il catalogheaza cand scriu un mesaj. Tu si userul catolic aveati obiceiul asta, de aceea am avut treaba cu voi de atata timp. Nu numai ca nu te gandesti sa te schimbi, dar nici nu constientizezi macar ce faci.

In legatura cu invatatura ortodoxa, tu extragi doar ce iti palce tie sa auzi. De exemplu daca un ortodox spune ca penticostalismul e la fel ca ortodoxia tu o sa spui ca uite, asa e invatatura ortodoxa, iar cei ce nu spun asta inseamna ca nu au invatatura ortodoxa. Daca sunt in SUA 2-3 preoti si zece credinciosi care s-au convertit de la penticostali si apreciaza miscarea carismatica ai spus ca BO accepta aceasta miscare si o incurajeaza. Asadar tine de ce vrea fiecare sa auda.
Ma indoiesc ca nu stii ca invatatura ortodoxa o avem comprimata intr-un catehism, dat pe site-ul oficial al Patriarhiei. Daca nu stii, iata-l: http://www.patriarhia.ro/ro/document...hismlista.html
Nu stiu cum e la penticostali, dar in ortodoxie nu conteaza ce crede fiecare ca intelege din ortodoxie. Daca un credincios cu patru clase marturiseste invatatura ortodoxa acela e teologul care spune adevarul. Daca un teolog cu doctorat sau chiar un ierarh spune o erezie sau altceva decat invatatura ortodoxa acela spune ceva gresit.
Despre faptul ca numai cei din BO se mantuiesc nu avem o dogma fixa, cum aveau catolicii (si nici nu e tocmai corect, eu am dat doua cazuri de pagani), aici putem avea discutii intre noi ortodocsii. Discutiile avute cu alti useri ortodocsi nu au fost dispute, certuri, ci discutii in contradictoriu aproape intotdeauna amiabile.
Despre penticostalism si miscarea carismatica nu numai eu spun ceva si nici numai ortodoxia, gasesti in afara de cateva opinii catolice numai critici, chiar in cultele neoprotestante. Asta chiar daca in randurile lor au si carismatici din astia.