Aratarea paiului din ochiul altuia nu-i cosher asa ca suna a birfa birfa `````
de aceea spun ca nu trebuie generalizat ,
de materislism sint bolnavi si f. multi preoti ortodocsi (pe alocuri si cite un staret sau chiar Spagovean) care au vile, firme (pe numele sotiei) si jipane si care cer un tarif nejustificat pt diferite chestiuni incepind de la botez, cununie, deces, spovada, etc. -nu stim cit sint impozitate findca oricum salariul este asigurat de la STAT cit si multe alte fonduri .
dar este problema fiecaruia si a parohiei lor, sinodului lor.
daca unii nu isi justifica cheltuielile in fata enoriasilor cum fac altii de pilda nu inseamna ca Dumnezeu nu are voie sa dea binecuvintari enoraisului si sa ii schimbe viata inspre bine.
pina la urma o biserica se tine cu cheltuala iar costurile atit de constructie cit si de intretinere trebuie acoperite de undeva , de unde ? de la stat?
de ex aici la mine in Cosntanta am fost in vizita la pemti, adv., baptisti, musulmani si la evanghelici.
insa nu peste tot si nu intotdeauna am vazut acel cos si doar o singura data a fost plimbat de doua ori pt ca era o anumita problema urgenta.
exista biserici la care nu pastorul stringe zeciuiala ci reprezentantii alesi ai enoriasilor (fie din consiliu fie din afara lui), pastorul doar pimeste ceea ce trebuie sa primeasca , restul cheltuielilor se fac fara semnatura lui.
exista biserici unde nu se foloseste cos ci fiecare merge lunar la cel care stringe fondul si se trece pe tabel.
ceilalti care sint vizitatori nu platesc nimic.
in rest legat de ridicarea vocii cu interjectii si semne de punctuatie nu am observat la nimeni.
concluzia e ca omul sfinteste locul .
|