Domnule voi ați căzut
din lac în puț, păi dacă ar fi farfurie și soarele ar merge pe deasupra circular ca în imaginea dată nu crezi că am vedea traiectoria curbă în timpul unei zile?.. sau de tot mai sus, nu crezi că cineva ar vedea traiectoria circulară a soarelui sau măcar o porțiune din curba?
Nu se mișcă soarele sau luna pe un cerc!
Soarele și Luna se mișcă tot drept, ele merg drept pe o linie dreaptă iar balansul lor spre poli, schimbarea de direcție se datorează liniilor de forță (nu e gravitație ci curgere a apei sub cer), forță rece, linii oblice, de la marginea rece a creației, spre jos, de tipul \_/ , astfel că ieșind de pe centru, ajunge soarele spre polul sud și din pricina liniilor de forță rece începe să-și modifice treptat direcția așa fel încât la un momendat începe și vine înapoi spre polul nord și tot așa ca un balans nesfârșit de parcă s-ar lovi de mante, dar soarele și luna merg tot drept pe deasupra suprafeței pământului prin cer, pe sub stele, însă prin mersul lor tot drept spre înainte ele nu pot ieși din creație căci nu e unde și de aia le vedem apărând mereu din răsărit, căci spațiul e finit și mic atât cât este. Iar cu luna se întâmplă invers, ea își schimbă direcția pe liniile de forță fierbinți deci spre ecuatorul mai proaspăt fierbinte și tot așa căci nimic nu le înfrânează decât le deviază.
Noi însă în orice direcție am merge drept pe deasupra pământului rond în adânc, pe deasupra suprafeței plat denivelate a lui, ajungem de unde am plecat și nu doar pe linia paralelă cu ecuatorul, deci nu există niciun zid nicăieri, ci 'zidul' se deduce din faptul că ajungem exact de unde am plecat, deci așa constatăm finitatea și micimea creației. Și deci ar fi un cub fix ca în templul construit de Solomon fiul lui David, din Ierusalim, dacă Creatorul, adică Dumnezeu nu ar fi mereu cu noi, vorbind, creind și înmulțind... pâinea și peștii sau iertările și binecuvântările și sfaturile cele drepte și bune spre viață.