Citat:
În prealabil postat de anna21
Deci fiecare incearca sa-l puna pe celalalt pe patul procustian al propriilor preconceptii, limitandu-i astfel libertatea.
|
... și atunci începi să te sufoci. Ce faci? Îți jertfești cu totul libertatea, devenind altcineva decât propria ta proiecție (încercând să împlinești proiecția celuilalt despre tine?), sau... libertatea ta e sfântă?
Personal cred că sunt lucruri pe care le poți jertfi și lucruri pe care nu poți nicicum.
Dar a-l iubi pe celălalt, nu înseamnă tocmai a-i dărui toată libertatea? A-l limita nu vine din egoism? Nu putem iubi fără a avea pretenții, doar dăruind? Și primind și iubirea celuilalt, însă ca dar pe care singur îl oferă, atunci când simte asta?
PS. Punându-mi întrebarea, îmi vine în minte și un răspuns: Practic și în asta constă taina căsătoriei, că cei doi
devin împreună. Rezultatul nu va fi nici proiecția ta despre tine, nici proiecția lui, ci un amestec din cele două, obținut cu o permanentă jertfă de sine; atât din partea unuia, cât și a celuilalt.
Fiecare îl modelează pe celălalt, dacă și el se lasă modelat. Unii sunt dintr-un material mai tare, alții mai moale... Probabil abia la bătrânețe putem vedea dacă rezultatul e bun sau nu.