View Single Post
Vechi 29.02.2012, 19:38:24
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Religia: Ortodox
Implicit

... Cand ceri de la Dumnezeu pentru tine insuti un lucru din care lipseste dragostea pentru aproapele inseamna ca tot de interesul tau te ingrijesti.

(...)

Sa ramai netulburat cand altul te deranjeaza si sa te bucuri ca esti deranjat si ca nu deranjezi. Caci sunt unii carora nu le pasa daca ii deranjeaza pe altii, ci ii preocupa numai sa nu fie ei deranjati. Altii nu vor nici sa deranjeze pe altii, dar nici sa fie deranjati. Iar altii spun: “Sunt sensibil, nu pot suporta nici macar o vorba”. Dar ei jignesc pe altii. Ce fel de sensibilitate este aceasta?

Oricat as as incerca, nu pot sa nu ma regasesc in aceste descrieri. Ma rog pentru cei dragi, ma rog si pentru altii, dar cred ca cel mai mult ma focalizez pe rugaciunea pentru propria persoana.
Iar ca sa raman netulburat cand altul ma deranjeaza, ba chiar sa ma bucur cand altul trece cu tavalugul peste tot ce reprezint eu sau familia mea, inca nu pot sa spun ca am ajuns acolo. Iar asta inseamna ca ma amagesc si ca astfel nu am cum sa ma mantuiesc. E adevarat, am puterea sa tac, sa nu spun ce ma doare, nadajduind in constiinta si inteleptirea celui ce imi face rau... Dar ca sa nu ma tulbur si sa nu ma plang celor dragi pentru faptele lor rautacioase, nu sunt in stare. Cred ca ma situiez in categoria celor care nu deranjeaza si doreste sa nu fie deranjat.

Pentru creștinul ortodox viețuirea subfirească și firească nu este mântuitoare, pentru că este botezat și are pe Hristos și harul Duhului Sfânt în inima sa iar mohahul trebuie să ajungă la viețuire îngerească pe pământ pentru că a primit și Taina Călugăriei.
Din păcate, la sfârșitul lumii, spunea un Preacuvios Părinte, monahii vor viețui precum mirenii iar mirenii ca dracii.

Prin mărturisirea credinței noastre cu fapta și cu cuvântul, trebuie în primul rând să ne mântuim, putând să ajungem în ceata sfinților, a mucenicilor și a mărturisitorilor în Împărăția Cerurilor.

Creștinul este ostaș al lui Hristos și, în timp de pace, trebuie să se pregătească cât mai bine pentru vremurile de prigoană ca să biruiască cu ajutorul lui Dumnezeu patimile sale, lumea și pe țiitorul lumii, diavolul.

Nu trebuie să ne fie frică de diavol. Diavolul este câinele lui Dumnezeu în lanț, căruia Dumnezeu îi îngăduie să latre și să ne muște ca să ne îndreptăm pe calea mântuirii. Dumnezeu va îngădui celor credincioși ca slujitorii lui antihrist să le ia ce nu le este de folos pentru mântuire.

Cuviosul Paisie Aghioritul spune: „Cel mai mare dușman al sufletului nostru nu este diavolul, ci duhul lumesc, pentru că ne atrage în chip plăcut și în cele din urmă ne amăgește veșnic”[1]. Pentru că dacă l-am vedea pe diavol ne vom cutremura de frică și ne vom pocăi, iar duhul lumesc – lumea cu conforturile ei, ne învăluie plăcut și, în cele din urmă ne robește cu păcatele, depărtându-ne de Dumnezeu.

Ne-am învățat să ne împlinim dorințele apăsând pe butoane și pedale, plătind să muncească alții, noi profitând de munca lor. Astfel, omul nu mai luptă, nu mai gândește, nu se mai roagă și nu mai are voință de a se împotrivi păcatelor.

Multe si incurcate sunt caile vietii si daca nu se milostiveste Dumnezeu de noi sa ne smereasca cu forta, tare ma tem ca ramanem pana la sfarsit in ratacire...

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote