Doamne ajută!
Într-adevăr, aceste situații sunt critice, imposibil de depășit prin propriile puteri. Din mila lui Dumnezeu, încă n-am fost pusă în astfel de situații, dar îmi imaginez că, în asemenea împrejurări, cei care cedează și-și sacrifică propria conștiință rămân cu sentimentul culpabilității... și suferă, cad în depresii... pentru că niciun creștin nu poate trăi liniștit conștientizând faptul că a comis un compromis moral grav, mai ales dacă repercusiunile acelui compromis s-au răsfrânt în mod negativ și asupra altora. Dacă eu însămi aș păcătui grav în fața Mântuitorului meu, conștiința m-ar mustra pe măsură, dar aș păstra nădejdea că El mă va ierta și că, prin urmare, fapta mea negativă nu va avea consecințe ireversibile. În schimb, dacă ceea ce am făcut i-a afectat și pe semenii mei (de exemplu, dacă fapta mea a îndepărtat pe cineva de la credință), chiar dacă eu mă pocăiesc și primesc iertarea divină, îmi va fi imposibil să mai îndrept și răul făcut celuilalt. De exemplu, o persoană care refuză credința comite o faptă deosebit de gravă, dar în orice clipă se poate îndrepta. În schimb, o persoană care-L tăgăduiește pe Dumnezeu în public (apostazie) determinându-i astfel și pe alții să se îndepărteze de adevărata credință, dacă se va întoarce la Domnul din toată inima, va primi iertarea, dar... foarte greu îi va mai putea readuce la credință și pe ceilalți, pe cei cărora le-a strecurat în inimi îndoiala.
Cred că, în orice împrejurări, compromisurile în privința credinței și a moralei trebuie evitate, trebuie refuzate indiferent de consecințe! Dacă aș păcătui foarte grav față de Hristos, Dumnezeul meu, El m-ar ierta, pentru că este iubitor și Și-a dat viața pentru mine... dar eu nu m-aș putea ierta niciodată pe mine însămi și aș rămâne, asemenea autorului Psalmului 50, cu "păcatul meu înaintea mea pururea". Dacă L-aș trăda pe Hristos (direct, sau indirect făcând rău semenilor), El m-ar ierta... dar cum aș mai putea zâmbi vreodată, cum m-aș mai putea bucura de rugăciune sau de comuniunea cu cei dragi, știind că m-am despărțit de Salvatorul și Dumnezeul meu? Cum I-aș mai putea spune lui Dumnezeu "Tată", dacă m-am comportat ca și cum El n-ar exista?

Să ne ferească Dumnezeu pe toți de astfel de compromisuri! "Ce părtășie are lumina cu întunericul?" - Se întreabă retoric Apostolul.
Cum putem evita compromisurile morale în situațiile dificile? Oare ne va fi ușor?
Nu, nu ne va fi nici ușor, nici greu; ne va fi cu neputință!
Dar "cele ce la oameni sunt cu neputință, cu putință sunt la Dumnezeu", precum ne-a învățat Mântuitorul.
Noi nu putem săvârși nici măcar cea mai neînsemnată faptă bună singuri, dar putem alege să-I îngăduim Duhului Sfânt să lucreze binele în și prin noi. Toți cei care gândesc, spun și săvârșesc binele reușesc aceasta doar în comuniune cu Izvorul unic al bunătății, chiar dacă ei conștientizează în grade diferite acest adevăr.
Domnul să fie cu noi toți și să ne întărească în sfânta și dreapta noastră credință!
Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Viața noastră, ajută-ne să-Ți rămânem fideli și să-I întărim pe cei îndoielnici în strădania lor de a-Ți fi credincioși!