Citat:
În prealabil postat de Profetul de carton
Eu afirmasem, ce vina are sinucigasul ca nu mai are cand sa se pocaiasca de pacatul comis.
Iar ce ati spus, este valabil si pt cel care ucide, care face un pacat mai mare decat sinucigasul, pt ca distruge lacasul Duhului Sfant din ura si nu din disperare.
|
Fiecarui om i-a dat Dumnezeu cap ca sa gandesca (e unul din talantii pe care i-am primit de la Dumnezeu si nu trebuie ingropat) - e destul de logic ca daca vrei sa te sinucizi nu o sa mai ai timp sa te pocaiesti. Atat de logic ca presupun ca niciun sinucigas nu isi va planifica: "ma omor si in timpul dintre actul ucigas si moarte o sa ma pocaiesc". Deci este un act planificat ce nu are intentie spre pocainta si isi asuma inca de la inceput ca nu va avea timp de pocainta. Daca Dumnezeu ii da sau nu cateva secunde in care omul se poate pocai, asta noi nu stim (si nici cat de intens s-ar pocai respectivul in acele cateva secunde).
Cred ca intrebarea este insa alta: oare cel ce se sinucide nu este de fapt un om bolnav psihic, care datorita bolii nu mai are judecata si discernamant in acele momente si datorita acestei intunecari a judecatii nu mai vede nici o alta solutie/varianta? Daca nu cumva (si in ce masura) o boala psihica (deci fizica - in/a trupului) este consecinta unei "boli" duhovnicesti? Caci asta noi nu putem stii, atata timp cat nu avem o traire duhovniceasca.
Apropo de ura/disperare - ti se pare ok ca o mama care nu mai are cum sa-si intretina copilul si din aceasta cauza ajunge la o extrema a disperarii, sa-si omoare copilul? Oare asta e disperare+dragoste, sau ura - ura fata de neputiinta proprie, ura fata de situatia ca trebuie sa-si creasca copilul si nu poate = ura fata de soarta (ca sa nu zic voia Lui Dumnezeu in loc de "soarta"), care i-a pus aceasta responsabilitate in carca, de a-si creste copilul? Intotdeauna unde exista disperare, exista si o ura pe undeva, cred, sau cel putin o ne-iertare, o lipsa a iertarii.