View Single Post
Vechi 02.03.2012, 00:15:42
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Trecerea, nemijlocită de voință, adică spontană, de vorbitul despre eu și el/ea la noi pare să fie un indiciu important al depășirii individualității egoiste în direcția unității matrimoniale, a trupului unic al cuplului în care partenerii conviețuiesc precum cele două naturi în Hristos: neschimbat, neamestecat, neîmpărțit , nedespărțit. Cine reușește să se apropie de unele ca acestea, a înaintat adânc în taina cununiei, ea însăși inepuizabilă ca tot de e dumnezeiesc.
Această cugetare a ta, frate Mihail, a născut în gândul meu ceva asemănător. Și, întrucât eu sunt încă preocupat de aspectul „războiului”, chiar dacă nu e lipsit de momente luminoase, mi s-a părut potrivit să continui aici.

Gândindu-mă la îngrijorătoarea stare a căsniciilor din vremea noastră, în care foarte puține rezistă timpului, sunt adesea ispitit să-mi spun că în alte vremuri, când raporturile ierarhice erau clare în familie, aceasta era mult mai stabilă.

Însă în căsătoria creștină modelul este relația dintre Hristos și Biserică, iar acesta nu este unul de stăpânire și subordonare, ci de dragoste jertfelnică. Iar a iubi, cum spunea părintele Galeriu (citând nu mai știu pe cine), este a trăi viața celuilalt; așa cum Domnul și-a asumat viața noastră, făcându-Se om, luând toate ale noastre, afară de păcat. Deci și eu, ca soț, trebuie să-mi asum viața soției mele, devenind ceea ce nu eram (adică ea), dar rămânând în același timp și ce eram (adică eu).
Însă cum pot trăi viața ei în neputințele, tendințele, aspirațiile pe care le socotesc rele? Trebuie, deci, să devin ea, dar fără cele rele ale ei... Sau asumându-mi-le și pe acelea (totuși, fără ale aproba), în sensul că accept să răspund și eu, împreună cu ea, la Judecată, pentru păcatele ei, după cum și ea răspunde pentru ce și-a asumat din mine...
Dar cum scapi de întrebarea neliniștitoare dacă ceea ce faci e o jertfă sau un compromis? Dacă, altfel spus, te (împreună) îndrepți spre înviere sau spre moarte?

Last edited by N.Priceputu; 02.03.2012 at 00:19:40.
Reply With Quote